Öne Çıkanlar engelli yüz yüze eğitim Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği öğretim elemanı TRT EBA TV

Türk Eğitim-Sen'den Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Yazısı (14 Mart 2022)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük imzalı resmi yazıda ''Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin amacı; liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumları memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Aynı Yönetmeliğin ''Yazılı Sınav'' başlıklı 12. maddesinin 1. fıkrasında ''yazılı sınav, kurumlarca yapılabileceği gibi, yükseköğretim kurumlarından birine de yaptırılabilir. (Değişik cümle: RG4/2/2015-29257)

Ayrıca, kurumlardan talep edilmesi halinde kurumların yazılı sınavı, Başkanlıkça Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'na veya Anadolu Üniversitesi'ne merkezi olarak yaptırılır.'' hükmüne yer verilmiştir.

Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği kapsamında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına girmek isteyenler bu sınavlardaki belirsizlikler nedeniyle mağduriyet yaşamakta ve bu mağduriyetlerinin giderilmesini beklemektedirler. Bütün üniversiteleri kapsayacak merkezi bir görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının yapılmaması, üniversiteler arasında farklı uygulamalara sebebiyet vermektedir.

Görevde yükselme ve unvan değişikliği merkezi yazılı sınavının en son 2019 yılında gerçekleştirilmesi ve o tarihten bu yana merkezi yazılı sınav yapılmadığından çok sayıda üniversitenin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavını yapmaktan kaçınması, bu sınavlara katılmayı bekleyen adayların mağduriyetine sebep olmaktadır.

Her üniversitenin ayrı ayrı takdirine bağlı olarak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının yapılması; bazı üniversitelerde iki yılda bir sınav yapılmasına, bazı üniversitelerde ise uzun yıllar hiç sınav yapılmamasına sebep olmaktadır. Uygulamadaki bu farklılık, eşitlik, adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmamakta ve üniversitede çalışan kamu görevlileri arasında mali, sosyal ve özlük hakları bakımından adaletsizliklere neden olmaktadır. Çalışanların ekonomik kayba uğramasına sebep olduğu gibi, unvan değişikliği ve görevde yükselme hakkının kullanılmasını da engellemektedir. Bu sebeple, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları merkezi olarak yapılmalıdır.

Anayasa'mızın 49. maddesinin ''devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.'' düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Yukarıda izah edildiği üzere; Kurulunuz personeline yönelik yapılacak olan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına ilişkin üniversitelerin sınavlar ile ilgili keyfi uygulamalarının engellenmesi, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının açılmasının takvime bağlanması, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının açılmasının takvime bağlanması, görevde yükselme ve unvan değişikliği merkezi yazılı sınavının 2022 yılı içinde ivedilikle yapılması ve sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.