Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri Hazine ve Maliye Bakanlığı öğretmen

Zorunlu Hizmet Muafiyetinin Getirilmesi İstemine İlişkin Soru Önergesi (11 Ekim 2021)

326 bin öğretmenin; 2010 yılına kadar tüm kadrolu öğretmenler için, 1990-1998-2000-2010 yıllarında olmak üzere 4 kez çıkartılan ve teamül haline gelen Zorunlu Hizmet Muafiyeti'nin tekrar çıkartılması için beklentisi devam etmektedir. 2010 yılında çıkarılan muafiyetten 6 Mayıs 2010'dan önce göreve başlayan öğretmenler muaf tutulmuştur.

Son 10 yıldır bu konuda bir adım atılmadığı için bir mağduriyet ve birikme oluşmaktadır; eşi, anne-babasu vefat ettiği veya eşinden ayrıldığı için özrü ortadan kalkan öğretmenler, yeniden zorunlu hizmet bölgesine tayin istemek zorunda kalmaktadırlar.

Vefat veya boşanma nedeni ile acı, üzüntü, yalnızlık içinde olan öğretmenler, mevcut düzenini bozup farklı il veya ilçeye taşındığı için maddi manevi zorluk yaşamakta ve gelecek kaygısıyla mesleki konsantrasyon ve performanslarında olumsuz etkiler yaşamaktadırlar. Kurumlar arası geçiş yapan öğretmenler ise ikinci kez zorunlu hizmete tabi olduğu veya görev yaptığı okul sonradan zorunlu hizmet kapsamına alındığı ve önceki çalıştığı yıllarda zorunlu hizmetten sayılmadığı için zorunlu hizmetini bir türlü tamamlayamama sorunu yaşamaktadırlar.

Zorunlu hizmet muafiyeti konusunda yaşadıkları sorunları sosyal medya platformlarında sıkça dile getiren öğretmenler, ''muafiyet taleplerinin keyfi değil zaruri olduğunu'' belirtmektedirler.

Bu bağlamda;

1- 6 Mayıs 2010'dan sonra atanan kadrolu öğretmenler için zorunlu hizmet muafiyetinin çıkarılması yönünde yürütülen bir çalışma var mıdır?

2- Eğer böyle bir çalışma varsa hangi aşamadadır, yoksa neden yapılmamaktadır?

3- Birinci derece yakınları için sağlık özrü ile tayin istemek durumunda kalan, ancak bu özrü ortadan kalkan öğretmenlerin, ''aile bütünlüklerinin korunmasına'' yönelik talepleri nasıl değerlendirilmektedir?

4- 1 ve 4 yıl arasında zorunlu hizmetini yapmış ancak evlilik ve sağlık gibi özür nedenlerinden dolayı bu hizmet süresini tamamlayamamış öğretmenlerin bu mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-52820s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.