Öne Çıkanlar BİM 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK A101 ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

Bakan Özhaseki'den Kentsel Dönüşüm Yasası Açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ''Yıkılan yıkılacak olan konutlarımızın sayısı 680 bin civarında. 170 bin kadar da iş yerimiz, depomuz veya ahırlarımız da hasar gördüğü için yenilenecek.

Toplu konutların hepsinin inşaatına, depremden 1 ay kadar sonra zemin etütleri yapılarak, bütün sitatik hesapları çözülerek en güvenli ve önemli bir şekilde başlandı. 1-2 ay sonra da bunları vermeye başlayacağız.” diye konuştu. Deprem bölgesinin ihya ve inşası için başlattıkları ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine de en çok müracaatın Hatay bölgesinden yapıldığını ifade eden Bakan Özhaseki, “90 binden fazla kardeşimiz burada bizlere müracaat ettiler. Aynı zamanda 15 bin civarında da iş yeri sahibinin bize müracaatı var. Biz bunları desteklemeye devam edeceğiz.

Bugün yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne inmek üzere. Orada da kentsel dönüşümü kolaylaştıran birtakım formülleri ortaya koyduğumuz gibi, şimdiye kadar yaptığımız kentsel dönüşüm projelerine engel olan ne varsa onu aşacağımız kuralları da getiriyoruz. İnşallah kısa sürede Meclis’ten geçiririz.

Her oturduğumuzda, ‘evler ne alemde? Yapılıyor mu? Durum ne? Hepsinin yaralarını ne zaman sararız?’ Bir de bana durmadan takılıyor; ‘sen eski Belediye Başkanı değil misin, Kayserili değil misin? Hızlıca bu işleri yapman lazım’ diye. Evet, biz de emin olun gece gündüz demeden çalışıyoruz. Ekibimiz de buradalar. Herkes şahittir; ne pazar var, ne cumartesi var, tatil dinlemeden işlerimizi yapmaya gayret ediyoruz.

Kız çocukları deyince akan sular da duruyor. Elbette bu evlerimizi yapacağız. En zayıf gördüğümüz kız çocuklarımızı en güzel yerlerde evlerini yapıp barındıracağız. Bundan sonra burada yapılacak konutlarda yaşayacak olan yavrularımızın babaları herhalde Recep Tayyip Erdoğan, anneleri Emine Erdoğan Hanımefendi olacak. Ablaları da Mahinur Özdemir Göktaş Hanım olacak. İnşallah onların gözlerinin yaşlarını sileceğiz. Bugün sadece burada Hatay'ın temelini atmıyoruz. Adıyaman'daki çocuk evlerimizin de atıyoruz. Yolda gelirken ben değerli Bakanıma da söz verdim. Kahramanmaraş'ta da, Malatya'da da aynı şekilde bu güzellik içerisinde, evlerimizi birlikte yapıp önce o yetim yavrularımızın yüzünü güldüreceğiz. Onların yüzü gülmelidir.

Sizler için uğraşıyoruz. Elimizdeki imkân neyse, gücümüz neye yetiyorsa, devletin imkanlarını sonuna kadar sizler için kullanıyoruz. Kullanmaya da devam edeceğiz. Allah izin verirse, köylerimizdeki çelik evleri birkaç ay içerisinde bitireceğiz. Köylerimizde yıkılan evlerimizi çelikten yapacağız. 6-8 ay içerisinde binlerce köy evimizi yapacağız. Üniversitemizin binalarıyla ilgili, Dünya Bankası'yla da anlaşmışlar. Projelerini güçlendirme adına da bizim Bakanlığımız yeniden işe başlayıp, elden geçirip eski haline getirecek. Bir taraftan biz şehir merkezinde işe başladık. Biraz önce de sayın valim, eski stadyum yerini söyledi. 700’den fazla konutla orada başlayacağız. İnşallah iki üç sene içerisinde burada yine yüzler gülecek. Hatay eski haline gelecek, o canlılığına kavuşacak.

Her birinde 10 kız çocuğumuz kalacak şekilde 5 villa, her birinde 6 çocuğumuz kalacak şekilde 5 ÇOKİM (Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi) projesiyle 80 kişilik bir kompleksin temellerini atıyoruz. Projemiz 12 bin metrekare arazide, 4 bin metrekare kapalı alana, 2 bin metrekare açık spor alanına sahip olacak.'' dedi.

Hatay’ın Altınözü ilçesi Babatorun Köyü’nde Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle ilk etapta inşaat çalışmaları biten 25 köy evinin Anahtar Teslim Töreni’ne katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ''Hepimiz ayaktaydık. Bizler bu gayretin içerisindeyken bir de ‘deprem turistleri’ vardı. Koca koca imkanlar olduğu halde deprem bölgelerine gelip sadece selfie çekip, akşama da uçağa yetişip kahkahalarla gülerek gidenler de vardı. Bunları da unutmadık. Ama bunları istisna tutun. Her dönemde böyle tipler olabilir. 85 milyon evinde rahat uyumadı, bunu bilin.

Emin olun Bakanlık olarak bizim buradaki ahdimiz; kardeşlerimizi evine oturtuncaya kadar cumartesi pazar demeden çalışmak. Bu pazarda gece yarısına kadar hala bakanlıktaydık. Bu bölgelerdeki görevli arkadaşlarımızı çağırdık. Neler yapabiliriz? İşi nasıl hızlandırırız? Kardeşlerimizi o güvenli konutlara nasıl oturturuz diye çalışıyoruz. Bu sorumluluk içerisinde gece gündüz demeden koşturuyoruz. Dile kolay, 850 bin ev veya iş yeri yapılacak. Söylemesi çok kolay. 850 bin diyorsunuz, bir anda bitiyor. Ama işte görüyorsunuz her birine verilen emeğin de siz de farkındasınız. Burada 15-20 tane kadar daha hak sahibi çıkacak herhalde. Onları da aynı şekilde gelip yapacağız. Endişeniz olmasın. Onlar da evlerinde huzurla oturacaklar.

Doğayla savaşmaya kalkarsak yenik düşeriz. Ne yapmalıyız? Onu bilerek hareket etmeliyiz. Ona uygun evler yapmalıyız. O deprem geldiğinde bize bir zarar vermesin diye. Onun içindir ki evlerimizi güvenli bir yapmaya çalışıyoruz.

Bir taraftan da 220 bin vatandaşımız bize müracaat etmiş diyor ki; ‘siz bizi devlet olarak destekleyin. Biz evlerimizi yaparız.’ Hatay'da bize müracaat ederek, ‘Evimizi kendimiz yaparız ama siz bize 750 bin lira hibe 750 bin lira da kredi verin’ diyen insan sayısı 110 bin civarında. Evet biz aynen vereceğiz. Önce onlara avans vereceğiz. Sonra da 3 taksitle yaptıkları işlerin parasını vereceğiz. Kredi bölümünü de 2 sene ödemesiz 10 sene faizsiz olan taksit. Ciddi bir parada tutmayacaktır. Biz bu yaraları saracağız Allah'ın izniyle. Bu konuda azimliyiz.

Deprem bölgelerinde seçim öncesinde neler söz verilmişti? Bedava ev dağıtanlar, havadan atıp tutanlar. Sizler onlara inanmadınız. Niye? Siz güvenilen, inanılan bir liderin arkasında durdunuz. Allah razı olsun. O da zaten gece gündüz demeden sizin için uğraşıyor. Emin olun. Onca yorgunluğun içerisinde, işlerin arasında durmadan sorduğu tek soru var; ‘deprem evleri ne durumda, Mehmet Bey kaç yerde temel attın? Ne zaman teslim ederiz? Daha kısa sürede yapamaz mısın?’ Sizleri o kadar düşünen bir Cumhurbaşkanınız var. Allah kendisinden razı olsun.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.