Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği öğretmen ÖSYM

Çıtır Çıtır Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir? Yılbaşı Hindisinde Hangi Malzemeler Kullanılır?

Yılbaşı denilince ilk akla gelen yemeklerden biridir hindi. Hindi, lezzeti ile damaklarda unutulmayacak bir tat bırakacak. Hindi yemeğini yılbaşında sevdikleriniz ile afiyetle tüketebilir, yeni yıla keyifle giriş yapabilirsiniz. Yılbaşı için sofralarınıza ekleyebileceğiniz birbirinden lezzetli hindi tariflerini sizler için araştırdık.

* Fırında Hindi Dolması İçin Malzemeler

1 büyük hindi
1 su bardağı süt
Yarım limon
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 diş ezilmiş sarımsak
Tuz
Karabiber

Pilav için

2 soğan
2.5 su bardağı baldo pirinç
300 gr hindi veya tavuk ciğeri
25 gr dolmalık fıstık
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
¼ demet ince kıyılmış dereotu
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Yeteri kadar su
Yarım limon
Yenibahar
Karabiber

YAPILIŞI

Derin bir kapta süt, zeytinyağı, salça, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Hazırladığınız sosu hindinin her tarafına sürüp üzerini streç filmle kaplayın. Buzdolabında 3-4 saat marine edin. Baldo pirinci yıkayın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 20 dakika bekletin. Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayçiçeği yağını ekleyip ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip kavurun. Tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız ciğeri ve dolmalık fıstığı da ilave edin. Suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyip 2 dakika kavurun. 2 su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Tuz, karabiber ve yenibaharı da ekleyin. Pilavı suyunu çekinceye kadar pişirin. (Pilavın az pişmesi önemli). Pilavı ocaktan alıp üzerine maydanoz ve dereotu serpin. Hindinin içine pilavı doldurun. Geniş ve derin bir fırın tepsisine hindi etini yerleştirin. Ayaklarını yanmaz bir ip ile bağlayın. Kalan 1 yemek kaşığı tereyağını üzerine sürün. Yarısına gelecek kadar su ekleyin. Üzerini önce yağlı kağıt sonra alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında en az 3 saat pişirin. Pişerken ara ara kontrol edip yemeğin suyunu hindinin üzerine gezdirin. Fırından çıkarmaya yakın üzerindeki yağlı kağıdı ve alüminyum folyoyu alıp kızarıncaya kadar pişirin. Fırında hindi dolmasını, barbunya pilaki ile birlikte servis edebilirsiniz. 

* Yılbaşı Hindisi İçin Malzemeler

1 orta boy hindi
1 soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 kahve fincanı ayçiçeği yağı
45 gr tereyağı

YAPILIŞI

Sos için, soğanı soyup kıyın. Domates salçası, pul biber, kırmızı toz biber ve ayçiçeği yağını bir kasede karıştırın. Karışımı fırça yardımıyla temizlenmiş hindinin her tarafına sürün.Oda ısısında yarım saat bekletin. Fırının derecesini 170 dereceye ayarlayın.Hindiyi ızgaranın üzerine yerleştirip yaklaşık 3.5 saat eti pişirin. Pişme sırasında üzerinin fazla kararmaması için folyo ile örtün. Hindi etini arada bir çevirerek pişirin. Her saatte bir hindinin üzerine birkaç nohut büyüklüğünde tereyağı sürün.Hindi eti iyice pişince fırından alın. Siyah ve beyaz üzümlerle veya dilediğiniz sebzelerle birlikte süsleyin. Yılbaşı hindisini, pirinç pilavı ve patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz.

İç Pilavlı Ve Kestaneli Yılbaşı Hindisi İçin Malzemeler

1 hindi (5 kg’lık)
1 soğan
1 havuç
1 kereviz
2 defne yaprağı
8 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı

Sos için

2 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay bardağı bal
3 yemek kaşığı biber salçası
2 dal taze kekik
8 diş sarımsak

İç pilav için

500 gr pirinç
2 soğan
60 gr kuzu ciğeri
10 gr dolmalık fıstık
120 gr tereyağı
1 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI

Hindiyi geniş bir tencerede bol suyla, doğranmış soğan, havuç, kereviz ve defne yaprağı ile dağılmayacak şekilde 2 saat haşlayın. Hindiyi geniş bir tabağa alıp suyunu ayırın. Sos için gerekli malzemeleri bir kapta karıştırın. Haşladığınız hindinin her yerini kaplayacak şekilde üzerine ve iç kısmına sosu yayın. Sarımsakları ve birer parça tereyağını hindinin derisinin içine yerleştirin. İç pilav için, pirinci ılık suda 30 dakika bekletip yıkayın. Tencereye zar büyüklüğünde doğradığınız ciğerleri ilave edin. Dolmalık fıstıkları ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanın rengi değişmeye başlayınca pirinci ekleyin. 7-8 dakika daha kavurduktan sonra baharatları ilave edin. Hindi suyunu ekleyip 10 dakika kısık ateşte pişirin. Ocağı kapatıp demlenmeye bırakın. Fırında pişirdiğiniz kestaneleri ekleyerek hindinin içine doldurun. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kapalı şekilde 3 saat pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin. İç pilavlı ve kestaneli hindiyi, patates köftesi ve havuç mezesi ile birlikte servis edebilirsiniz. 

* Yufkalı Hindi Kebabı İçin Malzemeler

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
500 g hindi göğüs eti
1 çarliston biber
1 çay bardağı mısır
1 çay bardağı bezelye
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
2 yufka
1 yumurtanın sarısı
Susam
Çörek otu

YAPILIŞI

Zeytinyağını bir tavaya alıp ısıtın. İnce doğradığınız soğan, biber ve tavuk etlerini tavaya alıp kavurun. Bezelye, mısır, tuz ve baharatları ekleyip, 4-5 dakika soteleyin. Ocaktan alın.  Yufkaların aralarına yoğurt sürüp üst üste dizin ve dörde bölün. Orta boy bir kaseye, kenarlarından sarkacak şekilde bir yaprak yufka yerleştirin. İçine harçtan koyup, dışarıda kalan kısımları üstüne örtüp ters çevirin. Tüm yufkaları aynı şekilde hazırlayın. Yufkaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam ve çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

* Acı Soslu Çıtır Hindi Kanadı İçin Malzemeler

1 kg hindi kanadı
100 ml krema
2 yemek kaşığı acı sos
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 diş ezilmiş sarımsak
1 kereviz sapı
1~2 dal taze kekik
Tuz
Karabiber
2 su bardağı cornflakes

YAPILIŞI

İlk olarak hindi kanatlarını haşlayın. Derin bir kapta krema, acı sos, ezilmiş sarımsak, ince doğranmış kereviz sapı, kekik, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın. Hindi kanatlarını önce acılı sosa ardından cornflakese bulayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Acı soslu çıtır hindi kanadını, sebzeli bulgur pilavı ve soğan halkası ile birlikte servis edebilirsiniz. 

Köri Soslu Hindi İçin Malzemeler

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
500 g doğranmış hindi eti
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı köri
1 kutu sıvı krema
Tuz, karabiber

YAPILIŞI

Uygun bir tavaya zeytinyağını alalım ve kızdıralım. Daha sonra doğradığımız hindi etini tavaya ilave ederek rengi dönene kadar kavuralım. Soğanımızı piyazlık doğrayalım ve etlerin üzerine ekleyelim. Tuz, köri, karabiber ve sıvı kremamızı da ekleyerek güzelce karıştıralım. Etlerimizi bir kaç dakika daha ocakta bekletelim ve kremasını çekmesini sağlayalım. Kremasını çeken köri soslu hindimiz servise hazır. 

* Fırında Hindi Eti İçin Malzemeler

1 kg hindi kapama(diğer kısımları da olur)
3 adet havuç
6 -7 adet patates
1 adet soğan
3 adet defne yaprağı
Tuz
Karabiber
Tereyağı ve ya sıvı yağ
İsteğe bağlı kapya biber (evde varsa mutlaka kullanın)

YAPILIŞI

Patatesleri soyun eğer küçükse hiç doğramayın çok büyükse 2 ye bölün. Soğanı piyazlık doğrayın. Havuçları yuvarlak kesin. Tüm malzemeleri birleştirin güzelce harmanlayın. Fırın tepsisi ve ya borcama koyun üzerine ilk önce yağlı fırın kağıdı daha sonra aleminyum folyo ile güzelce kapatın. 1 saat kadar 200 derecede fırında pişirin. 1 saatin sonunda folyoyu ve kağıdı alın. Yeniden fırına verin güzelce kızarıncaya dek pişirin.

* Fırında Bütün Hindi İçin Malzemeler

1 adet bütün hindi

Marinesi için:

100g tereyağı
4 yemek kaşığı bal
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı muskat

İçini doldurmak için:

1 adet kuru soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kereviz
1 adet defne yaprağı

YAPILIŞI

Bütün Hindiyi paketinden çıkaralım. paketinden çıkan pişirme torbası ve termometre sayesinde hindimizi daha kısa süre ve tam ayarında kolayca ve daha lezzetli pişirebileceğiz. Hindinin her tarafını kağıt havlu yardımıyla güzelce kurulayalım. Kurulama hindinin daha çıtır olması için önemli. Sosu için uygun bir kaba 100 gr tereyağı, 4 yk kaşığı bal, tuz, karabiber ve 1 tatlı kaşığı muskatı alıp karıştıralım. Hindinin derisini elimizle dikkatli bir şekilde gevşetip, tereyağı sosu için yer açalım. Hazırladığımız sostan derinin altına ve üzerine güzelce yayalım. Hindiyi bu şekilde en az 2 saat, mümkünse 1 gece dinlendirelim. İrice doğranmış patates, havuç, kereviz, soğan ve 1 adet defne yaprağını hindinin içerisine yerleştirelim ve butlarını iple bağlayalım. Pişirme termometresini göğüs çizgisini yukarı doğru takip ederek 2 cm kadar sağına etin en kalın olduğu yere bastırarak yerleştirelim. Pişirme torbasının içerisine 1 yemek kaşığı unu alalım ve torbanın her yerine bulaşmasını sağlayalım. Daha sonra Fazla unu boşaltalım. Hindimizi pişirme torbamızın içine yerleştirelim ve torbanın ağzını kapatalım. Son olarak fırına sürmeden önce poşette iğne veya kürdan yardımıyla delikler açalım. Hindimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında 2-2, 5 saat pişmeye bırakalım. Bu süre hindisinin büyüklüğüne göre değişebilir ancak üzerindeki termometre sayesinde tam olarak ne zaman piştiğini anlayabileceksiniz. Termometrenin ucundaki renkli kısım attığında hindiniz pişmiş demektir. En az 10-15 dakika dinlendirdiğimiz hindiyi poşetinden çıkartarak servis edelim.

* Hindi Sote İçin Malzemeler

500 gr kuşbaşı hindi eti
2-3 adet domates (küçük küçük doğranmış)
1 adet büyük bir soğan (ay şeklinde doğranmış)
5-6 diş sarımsak
2-3 adet sivri biber
1 adet kırmızı biber
Zeytinyağı ya da arzuya göre margarin
İstenilen baharatlar
Tuz
Yarım çay bardağı su

YAPILIŞI

Hindi etini yayvan bir  pilav tenceresine alıp, yarım çay bardağı kadar su ekleyip kısık ateşe bırakıyoruz. Suyunu çekince yağı ekleyip biraz kavuruyoruz. Daha sonra doğrayıp hazırladığımız soğan, sarımsak ve biberleri ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Tuzunu ve baharatlarını ekliyoruz. En son olarak ta domatesini ekliyoruz ve domatesin suyunu çekene kadar bekleyip tadını ve tuzunu en son kontrol edip ateşten alıyoruz.

* Ispanaklı Rulo Hindi Göğsü İçin Malzemeler

İçine:

250 gram ıspanak
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
600 gram hindi göğsü

Kızartmak için:

6-7 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu:

3 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı krema
1 çay bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

YAPILIŞI

Soğan doğranıp yağda kavrulur. Ispanak, tuz ve baharat ilave edilerek karıştırılır ve ocaktan alınır. Hindi göğsü et dövme çekişi ile yassıltılır ve ıspanak harcı hindi parçasının üzerine konur. Hindi parçası rulo halinde sarılıp ip ile bağlanır. Rulo yapılan hindi az yağlı çok kızgın tavada mühürlenir. Daha sonra başka tavada bol zeytinyağında kısık ateşte 35-40 dakika yavaş yavaş pişirilir. Pişen rulo hindi 5-10 dakika dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.

* Pırasalı Hindi Köfte İçin Malzemeler

250 gr hindi but(kıyma haline getirdim)
3 adet pırasa (yeşil yapraklı kısmı)
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kimyon
1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
1/2 (yarım) çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı ufalanmış kuru ekmek içi yada galeta(ben panko kullandım)
Tuz

YAPILIŞI

Önce pırasalar çok ince doğranıp tuzla birlikte ovalanır. Burada kullandığınız tuz hariçinde köfteye tuz atmayalım. Çünki yeterli geliyor. Ardından tüm malzemeleri pırasanın üzerine ekleyip iyice yoğuruyoruz. Burada çok katı bir köfte harcı elde etmiyoruz. Fakat hafifçe yuvarlamaya engel değil. Fırın kağıdı ile kaplanmış tepsiye köfteleri dizip 175°C fırında yaklaşık 20 dk pişiriyoruz. 

Hindi Kapama İçin Malzemeler

1 kilo hindi sarma
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı kimyon
3-4 diş dövülmüş sarımsak
5-6 adet defne yaprağı
1 çorba kaşığı limon suyu
1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
1 adet kuru soğan
3 adet patates
2 adet havuç
Tuz

YAPILIŞI

Hindi kapamayı yapmadan önce 3-4 saat önceden marine edelim. Marine için yukarıda saydığımız malzemelerden patates ve havuç dışında tüm malzemeyi karıştırıp el yordamı ile hindilere iyice bulayalım ve 3-4 saat buzdolabında bekletelim. Marine olmuş hindi etimizi borcamın altına, patatesleri ve havuçları doğrayıp üzerine yerleştirelim. Sonra üzerine folyo kapatıp ilk önce 200-250 derecede yarım saat yüksek ısıda (fırında) pişirelim. Sonra dereceyi biraz düşürüp üzerindeki folyoyu çıkarıp etlerimiz pişene kadar pişirelim. 

* Hindili Pilav İçin Malzemeler

300 gram hindi göğüs
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı sıcak su ( yarısını tavuk suyu kullandım)
1 tatlı kaşığı nane
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı biber
Tuz
1 küçük soğan

YAPILIŞI

Öncelikle hindi göğüs etimizi kuşbaşı şeklinde doğrayalım. Daha sonra bir küçük soğanı da ince ince yemeklik doğrayalım. Pilav tenceresine sıvı yağı ve kuşbaşı doğradığımız hindi etleri alalım. Sıvı yağda güzelce kavuralım, daha sonra doğranmış soğanları da ekleyelim 1-2 dakika kavuralım. Ardından güzelce yıkayıp 20 dakika ılık suda beklettiğimiz iki su bardağı pirinci ekleyelim, birlikte birkaç dakika daha kavuralım. Baharatları ve tuzu ilave edelim. Ardından sıcak suyu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım. Önce yüksek ateşte üzeri göz göz olduktan sonra kısık ateşte tüm suyunu çekinceye kadar pilavımızı pişirelim. Pirinçler yumuşayıp suyunu çektikten sonra üzerine bir havlu kağıt kapatarak pilavımızı demlenmeye bırakalım. 10-15 dakika dinlenen pilavımızı nazikçe karıştırıp servis edelim. 

* Hindi Kavurması İçin Malzemeler

2 adet hindi but
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kekik
2 tatlı kaşığı pul biber
1 çay bardağı su

YAPILIŞI

Öncelikle hindi butunu kemikten ayırın, derisini alın. Kavurmalık şekilde küçük olarak doğrayın. Teflon tavaya koyun. 1 çay bardağı suyu dökün. Kapağı kapalı şekilde kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. Ardından yağı ve diğer baharatları ekleyin. Kısık ateşte iyice kavurun. Zaten çabuk pişiyor, altını kapatın servise hazır.

* Fırında Hindi Boynu İçin Malzemeler

4 adet hindi boynu
5 diş sarmisak
1 tatlı kaşığı biber salçasi
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber
Tuz
Sıvı yağ
Karabiber
3 adet sivri biber
1 adet patates
1 adet domates

YAPILIŞI

Öncelikle hindi boynu bir düdüklü tencere de iyice kaynatıyoruz, yaklaşık 30 dk kadar yumuşak olması için. Diğer yandan sosumuzu hazırlıyoruz. Sarımsak salçalarımız ve baharatlarımız yağımızı karıştırıyoruz ,patates küp küp kesiyoruz, sosumuzu ekliyoruz, diğer yandan kaynayan hindi boynunu da ekliyoruz, 2 su bardağı suyumuzu ekliyoruz, kaynattığımız hindi boynu suyundan ilave ederseniz daha lezzetli oluyor. Bütün malzeme harmanlandıktan sonra domates ve biberlerimizi diziyor, 250 derecelik fırında pişiriyoruz.

* Hindi Göğüs Çöp Şiş İçin Malzemeler

Hindi göğüs
Tavuk baharatı (istenirse kullanılır, istemezseniz diğer baharatlar eklenir)
Tuz, kırmızı biber, toz kırmızı biber, varsa köri, zeytinyağı, bambu çöp şişler

YAPILIŞI

Hindi göğüsleri veya tavuk göğsü kuşbaşı mümkünse küp küp doğranır. Daha sonra zeytinyağı ile tavuklar harmanlanır. Tavuk baharatı veya tuz, kırmızı biber, toz kırmızı biber varsa köri ilave edilerek tavuklar tekrar harmanlanır. Çöp şişlere çok sık olmayacak şekilde dizilir. Daha sonra mümkünse kalın bir tavada (yada elektrikli ızgarada) orta ateşte çevrilerek tavuklar pişirilir. 

* Fırında Patates Ve Hindi Kanat İçin Malzemeler

1 – 4 adet hindi kanat
2 – 1 kg patates

Sos Malzemeleri ;

1 kase yoğurt
1 tatlı kaşığı kekik
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yeterince tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru nane

YAPILIŞI

Patatesler çok iyi yıkanır. (kabuğu soyulmayacak) elma dilimi şekilde doğranır. Bütün sos malzemeleri iyice çırpılır. patateslere ve hindi kanatlara bulanır. (mümkünse 1 kaç saat bekletin) Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve üzerine patates ve hindi kanatları dizin. 180 derecede ki fırında kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis edilir.

* Patatesli Hindi Yahnisi İçin Malzemeler

500 gr kemikli hindi eti
1 adet kuru soğan
3 adet patates
1 kaşık tereyağı
1 kase domates konservesi yada domates
Tuz, karabiber
Zerdeçal

YAPILIŞI

Kızgın tencerede hindi etini mühürleyin. Soğanı ekleyip altını orta ateşe alın. Soğan tamamen öldükten sonra domates suyu ilave edin. Tuzu baharatı ekleyiniz. Bir kaç dakika pişiriniz. Daha sonra az eti kapatacak kadar suyu ekleyiniz. Et pişene yakın. Patatesleri dökünüz ve pişene kadar kısık ateşte pişiriniz.

NOT: Tarifler nefisyemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.