Öne Çıkanlar A101 16 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Orta Yol sertifika bedelleri Beden Eğitimi Öğretmenlik Alanları

YKS'de Sorular Daha Mı Zor Olacak?

Soruların zorluğu veya kolaylığı konusundaki spekülasyonlara itibar edilmemelidir. Sınavın kapsamında herhangi bir değişiklik yoktur. Adaylarımız geçen yıl olduğu gibi aynı müfredattan sorularla karşılaşacaktır.

Sınav süresi 30 dakika artırıldı. Temel Yeterlilik Testi'nin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakikaya çıkarılmıştır. Sınavın geçerliliği ve ölçücülüğü artırılmıştır. Adaylar üzerindeki sınav yetiştirme baskısı azaltılmıştır. Adaylar daha az stresle sınava daha fazla odaklanacaklardır.

Geçen yıl YKS'de ilk yerleştirmede 689 bin kişi yerleştirildi. YKS'de barajın kaldırılması geçen yıl uygulanmış olsaydı, ilk yerleştirmede 689 bin kişi değil de muhtemelen daha çok kişi yerleşmiş olacaktı. Toplam kontenjan sınırlı olduğu, herkes üniversiteli olmayacak en fazla 858 bin kişi yerleştirilebilecekti. Özetle, 2 milyon 393 bin kişi tercih yapabilecek ancak bunun en az 1 milyon 535 bini yine boş kalacaktı. Puan hesaplananların sadece %36'sı bir yükseköğretim programına yerleşebilecekti.

YKS'de barajı kaldıran karar sayesinde daha çok kişi tercih yapabilecek. YKS'de barajın kaldırılması kararı geçen yıl alınmış olsaydı, geçen yıl 1 milyom 628 bin aday yerine, 2 milyon 393 bin kişinin puanı hesaplanacaktı. Yani, geçen yıl fazladan 700 bin kişi daha tercih yapabilecekti.

YKS'de barajın kaldırılmasıyla daha fazla sayıda öğrenci tercihte bulunabilecek. Ancak yerleştirme sürecinin kendisinde bir değişiklik yok. Eskiden olduğu gibi, en yüksek puanlıdan en düşük puanlıya doğru bir şekilde programlara yerleştirme yapılacak. Herkesin üniversiteli olması diye bir şey yok. Kontenjan sınırlaması yine olacaktır.

Anahtar Kelimeler:
ÖSYMYÖKYKSErol Özvar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.