Öne Çıkanlar Koronavirüs Mahmut Özer Ali Yalçın TRT EBA TV Fahrettin Koca

Önümüzdeki Yıldan İtibaren Üniversiteler Daha Etkin Olacak

YÖK Başkanı Erol Özvar, ''Üniversite birlikleri yükseköğretim kurumlarını birbirine bağlayan oluşumlardır. Bu oluşumlar, iş birliği ve başarılı uygulama örneklerinin paylaşımı yoluyla üyelerinin eğitim öğretim kalitesini ve araştırma kapasitelerini artırmakla kalmaz, ulusal ve uluslararası rekabette başarılı olabilmeleri için benzersiz fırsatlar sunarlar. Bununla birlikte herhangi bir akademik birliği sadece üyeleri için fırsat ve avantaj üreten bir platform olarak anlamak da doğru olmayacaktır. Belki en az bu imkanlar kadar üyelerinin sorunlarına ortak bir akıl ve gayretle çözümler arayan bir organizasyondur aynı zamanda.

Bugün toplanmamıza vesile olan Anadolu Üniversiteler Birliği, kuruluşunda yeni eğitim modelleri, Üniversite-sanayi iş birliği, yüksek katma değerli ürünler, uluslararası iş birlikleri, öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği ve nihayet sosyal ve ekonomik gelişme odaklı bir anlayışı kendisine misyon olarak seçmiştir. Hali hazırda 12 kıymetli üye üniversitemiz ile faaliyetlerine yeni başlayan Anadolu Üniversiteler Birliği’nin önümüzdeki yıllarda Türk yükseköğretim hayatına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.

Bünyesinde araştırma üniversitesi etiketi almış kurumlarımızın yanında bölgesel kalkınma misyonu yürüten üniversitelerimizin de bulunduğu bu birlik, bu çeşitliliği sayesinde ve kuracağı tam bir iş birliği ve dayanışma ile üyelerine hiç şüphe yok ki nispi rekabet gücü kazandıracak bir potansiyele sahiptir.

Yükseköğretim kurumları, eğitim-öğretim, bilgi üretme ve bilgiyi yayma işlevleriyle ülkenin kalkınma hedeflerini önceleyerek içinde bulunduğu topluma hizmet etmek durumundadır. 2019-2023 On birinci Kalkınma Planı “ülkemizin her alanda verimliliği artırarak, milli teknoloji hamlesiyle uluslararası düzeyde rekabet gücü̈ kazanmasına yönelik daha fazla değer üreten bir ekonomik ve sosyal kalkınma süreci öngörmektedir.” Öngörülen kalkınma hedefleri doğrultusunda üniversitelerimizin kamu sektörü ve iş dünyası ile olan ilişkileri yeniden tanımlanmış ve çıktı ve yaygın etki odaklı iş birlikleri paydaşlara bir misyon olarak verilmiştir. Bunun yanı sıra üniversiteler için öncelikli kritik çalışma alanları tarif edilerek bu alanlara mahsus yeni proje destek alanları ve ar-ge programları ilan edilmiştir. Yükseköğretim kurumları arasında iş bölümü vazedilerek üniversiteler araştırma, tematik ve bölgesel kalkınma odaklı olmak üzere farklılaşma ve ihtisaslaşma yoluna sevk edilmiştir.

Kalkınma hedeflerimiz bakımından çok şükür üniversitelerimiz bütün araştırma kapasiteleri ve imkanlarıyla katkı verirken diğer yandan dünya ölçeğinde meydana gelen ve bütün toplumları derinden etkileyen değişmeler ve tehditler karşısında diğer dünya üniversiteleri gibi bir başka sınavla karşı karşıya gelmiş durumundadır.

Neredeyse iki yıldır bütün insanlığı tehdit eden COVID-19 salgını hepimiz için bir türbülans yaratarak toplumların ölümcül bir medikal şokla başa çıkma ve buna uyum sağlama kapasitelerini test ediyor. Küresel bir sağlık krizine müdahale çabaları bütün ülkelerde gündemin ilk sırasını işgal ederken, toplumlar arasında ekonomik ve çevresel değişkenlerle güçlü karşılıklı bağımlılıklar meydana getirmeye başlıyor.

Son otuz kırk yılda daha fazla hissedilir hale gelen iklim değişiklileri, küresel finansal krizler ve salgın hastalıklar, 21. yüzyılın karmaşık küresel tehditlerini yönetebilecek güçlü, dayanıklı ve sürdürülebilir toplumlar inşa etme ihtiyacını gündeme getirmektedir. Üniversitelerimiz bilgi birikimi, tecrübe, araştırma kapasitesi ve yetişmiş bilim insanı gücüyle daha esnek ve sürdürülebilir kurumların inşasına hükümet, iş dünyası ve sivil toplum ile birlikte destek verecek şekilde kendilerini uyarlamalıdırlar.

Önümüzdeki dönemde üniversitelerimiz toplumun farklı kesimlerini etkileyen şokların izale edilmesinde daha etkili roller oynayacaktır. Zira sözü edilen son krizlere karşı üniversiteler tarafından yürütülen bilimsel araştırmalar ve projeler, bu tehditlerle başa çıkmak için en güvenilir bilgi kaynağıdır. Bu bakımdan kurumlarımız münferiden veya müştereken şimdiden öğretim elemanlarını sözü edilen sorunlara karşı harekete geçirmeli ve projeler hazırlamalıdırlar.

Bu dönemde Yükseköğretim Kurulu olarak geliştireceğimiz proje ve teşvik mekanizmaları üniversitelerimizin büyük veri kapasitesini, kalite standartlarını, istihdam ilgilerini, güçlü akademik performansını, uluslararası etkileşimlerini, bilimsel üretkenliklerini, ÜniversiteSanayi iş birliğine dair yeni modellerini ve bilgi diplomasisini esas alacaktır. Üniversite yöneticilerimizden beklentimiz diğer kurumlara nispetle rekabetçi üstünlük oluşturabilecekleri alanlarda kurumlarını bu kriterler vasıtasıyla takip etmeleri ve değerlendirmeleridir.

Uluslararası standartlarda üreten, nitelikli yayın yapan, ürettiği bilgiyi toplumun hizmetine sunan ve eğitim ve öğretimde kalite güvencesi sağlayan kurumlarımızın inanıyoruz ki pek çok bakımdan milli ve küresel görünürlüğü yükselecektir. Bu vesile ile, Yükseköğretim Kalite Kurulumuzun ortaya koyduğumuz çerçevede önümüzdeki yıldan itibaren üniversitelerimizi değerlendireceğini sizlerle paylaşmak isterim.

Bu vizyon doğrultusunda inşası için emek verdiğimiz “daha yüksek kapasiteli ve kaliteli üniversitelerle”, geleceğin Türkiye’sine ve Türkiye’nin umut olduğu tüm coğrafyalara, daha fazla hizmet edeceğimiz unutulmamalıdır.

Anadolu Üniversiteler Birliği ve diğer birliklerimiz üniversitelerimizi hedefleri bakımından yaratıcı bir ilişkiler ağına sevk edeceğine; çığır açan araştırma, nitelikli öğretim ve yenilikçi çıktılarıyla ekonomik ve toplumsal değer üreteceğine ve bunları ülkenin hizmetlerine sunacak şekilde faaliyet göstereceğine inanıyorum. Bu yolda yapacakları her türlü faaliyetleri YÖK Başkanlığı olarak destekleyeceğimizi buradan sizlere ilan etmek isterim.

Sözlerimin sonuna gelirken, bu toplantıya ev sahipliği yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, misafirperverliği vesilesiyle teşekkür ederim. Birliğin faaliyetleri için bu toplantıya iştirak eden Abdullah Gül Üniversitesi Amasya Üniversitesi Erciyes Üniversitesi Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İnönü Üniversitesi Kayseri Üniversitesi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesinin kıymetli rektörlerini tebrik ederim.

Anadolu Üniversiteler Birliği dönem toplantılarının kendisinden beklenen verimliliği sağlaması temennisiyle, başarılarınızın devamını dilerim. Ben kendi adıma her bir kurumumuzun “iyi üniversite”nin işaret ettiği kapasite ve potansiyele sahip olduğuna ve dünya çapında bir başarı hikâyesi inşa edebileceğine inanıyorum. Bu yolda samimi inanç, gayret ve çabanın sağlayacağı pozitif ivme ile geleceğin Türkiye’sinin yapı taşlarını birlikte inşa edeceğiz inşallah. Bugünkü toplantımızın hayırlara vesile olmasını dilerken hepinizi muhabbetle selamlarım.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.