Öne Çıkanlar Sağlık Bakanlığı öğretmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığı memurlar

Pedagojik Formasyon, YÖS ve 50'li Araştırma Görevlilleri Açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ''Bizler Yükseköğretim Kurulu olarak, ulusal kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını önceliğimiz olarak görüyoruz. Bu nedenle, üniversitelerimizin eğitim-öğretim faaliyetlerini en etkin şekilde sürdürürlerken, bulundukları bölgeyle ile ilgili alanlarda da uzmanlaşarak, sadece o bölgenin değil, tüm toplumun kalkınmasında başat rol oynadıklarına inanıyoruz.

Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi üniversitemiz uluslararası öğrenciler açısından da çekim merkezi haline gelmektedir. Birliğe üye üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğrenci sayısı, devlet üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğrenci sayısının yüzde 7,9’u kadarken, toplam uluslararası öğretim üyesi sayısı ise devlet üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğretim üyesi sayısının yüzde 9,4’ü kadardır. Bu istatistikler, sizlerin atacağınız adımlarda ve alacağınız kararlarda yol gösterici olmalıdır. Bu kapsamda, ihtisaslaştığınız alanlardaki bilgi birikimine katkılarınızı da önemsiyoruz.

Gerçekçi hedefler ve veriye dayalı alınmış kararlar sayesinde, bölgelerimizdeki üniversiteler hem eğitim hareketliliğini hem de bulundukları bölgeye yatırım yapma potansiyeli olan iş insanlarını bölgeye çekerek, bir yandan toplum beklentilerini karşılarken bir yandan da bölgesel kalkınmanın ve dolayısıyla ulusal kalkınmanın önünü açan kuruluşlar haline gelebilecektir.

Artık, üniversiteyi bitirdikten sonra verilen bir veya iki yıllık formasyon eğitimi yerine, öğretmenlik hakkı verilen diğer fakültelerdeki lisans öğrencilerimiz de öğretmen olmak isterlerse, sene kaybı yaşamadan, lisans eğitimleri devam ederken formasyon eğitimi almaya başlayabilecekler. Bunun ayrıntılarını yakında kamuoyuyla paylaşacağız.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönlendirmesiyle, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında 50d statülü araştırma görevlilerimizin 33a kapsamına alınmasına yönelik bir çalışma başlatıldığını söyleyen Özvar, ''Bu konuda, Yükseköğretim Kurulu olarak Cumhurbaşkanımıza görüşlerimizi daha önce iletmiş olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu çerçevede, çalışmaları hızlı bir şekilde geçekleştirerek tamamlayacağız. Neticesinde çalışmamız Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.

Yakın zamanda duyurusunu yaptığımız üzere, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminden itibaren başlayacak olan YÖK Akademik Hareketlilik Projesi ile 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olma, üniversitelerimiz arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırma ve öğrencilerimizi farklı üniversitelerimizin öğretim üyeleriyle buluşturma amacı güdüyoruz. Gönüllülük esasına göre gerçekleştirilecek olan öğretim üyesi görevlendirmeleri an itibarıyla yapılmakta olup, önümüzdeki bahar döneminde öğretim üyesi hareketliliğine başlanmış olacaktır. Diğer taraftan, bölgesel kalkınma üniversitelerimize hem eğitim öğretim hem araştırma hem de bölgesel kalkınma konularında ihtiyaç duyacakları akademisyen ve araştırmacı temininde bu program önemli katkılar sağlayacaktır. Bu projeyi, üniversitelerinizin hem misyonlarını gerçekleştirmelerinde hem de bölgelerinin ihtiyaçlarına hızlı cevap vermede etkili olacak çok önemli bir adım olarak görüyoruz.

Üniversitelerimizin önemli bir kısmı uluslararası öğrencilerin girdiği YÖS'ü yapmaktadırlar. Gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında bu sınavlar üniversitelerimiz tarafından yürütülmektedir. YÖK olarak bizler bu sınavların yanında üniversitelerimize yardımcı olmak üzere onların da yabancı öğrenci seçiminde kullanabilecekleri uluslararası bir sınav tertip ettik.

Bu sınav ÖSYM tarafından 2023 yılının ilk ayında gerek Türkiye'de gerek yurt dışında gerçekleştirilecektir. Bu sınava dünyanın her tarafından Türkiye'de lisans eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenci adayları başvurabilecektir. Üniversitelerimiz bu sınavları diledikleri takdirde öğrenci alımında kullanabileceklerdir. Bu sınav bütün üniversitelerin dikkate alması gereken zorunlu hüviyet taşıyan bir sınav değildir. Bildiğiniz üzere YÖS sınavlarını bütün üniversitelerimiz yapmamaktadır. Üniversitelerimiz birbirlerinin yaptığı YÖS sınavlarını bildiğiniz üzere kabul etmektedir. Bizler YÖK olarak yapacağımız bu sınav dolayısıyla sınav sonuçlarını yabancı öğrencilerin kendi üniversitelerine başvurularında kabul etmelerini bekliyoruz.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.