Öne Çıkanlar Hakmar Express A101 9 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs öğretmen Hazine ve Maliye Bakanlığı

1000 Köy Yaşam Merkezi Açılacak

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Son yirmi yıl, ülke evlatlarının bulundukları bölgelerden eğitimin tüm kademelerine çok rahat bir şekilde eğitime erişebildikleri bir dönem oldu. Bunun için 81 il ve 922 ilçede eğitim seferberliği ilan edilerek çok önemli yatırımlar yapıldı.

Bu eğitim sisteminin toplamı, 150'ye yakın ülkenin nüfusundan fazla. Çok devasa bir sistem var. Şimdi bu kritik sürecin en önemli özelliği, eğitimin tüm kademelerinde çağ nüfusunun okullaşma oranlarının artmasıdır.

Özellikle Kovid-19 sürecinden sonra artık insanlar yavaş yavaş metropolden şehirlere, şehirlerden ilçelere, ilçelerden köylere doğru hareket etmeye başladı. Nasıl bugün ülkelerin enerji teminiyle ilgili süreçleri çok iyi kontrol etmesi gerekiyorsa artık gıda tedarik zincirlerinde yaşanan olağanüstü durumlarından dolayı tarım ve hayvancılık da ülkelerin en kritik alanları olmaya başladı. İşte bu eğilimleri, doğal akışları göz önünde bulundurarak dedik ki köylerdeki okullarımızı artık bu atıl durumdan kurtaralım ve vatandaşımızın erişimine açalım. Bunun için ilk planda köy ilkokullarını hizmete açmayı planladık ve yönetmeliği değiştirerek öğrenci sayısına bakılmaksızın istenilen tüm köylerimizde köy ilkokulunu açabilmenin önünü açtık.

Çok basit bir hamle yaptık. Öğrenci sayısını 5'e düşürdük. Türkiye'de 1.800 köyde 12 bin çocuğumuz, sadece bu yönetmelik değişikliğiyle ana sınıflarında yer buldu.

Nasıl 11 ay gibi kısa bir sürede 5 yaştaki okullaşma oranını yüzde 78'lerden yüzde 90'lara çıkardıysak, inşallah, bu yılın sonuna kadar da bu rakamı yüzde 100'e çıkaracağız.

Aynı zamanda dedik ki -köylerimizde olabilir ki öğrenci yoktur- köy ilkokulu olarak kullanamayız. Öğrenci yoktur, köy anaokulu olarak da kullanamayız. O zaman, o binayı nasıl kullanacağız? O zaman işte halk eğitimi merkezi açacağız. Tüm köy yaşam merkezlerinde mutlaka halk eğitimi merkezi olacak. Orada vatandaşlarımız tarımla ilgili, hayvancılıkla ilgili veya kişisel gelişimle ilgili hangi eğitim istiyorlarsa Altındağ'a gitmeden, Ankara'ya gitmeden bu eğitimlere erişebilecekler. Eğer halk eğitimi merkezi olarak da açabilme imkânı yoksa Gençlik ve Spor Bakanlığımızla birlikte yaz kamplarına dönüştüreceğiz. Yani ilkokulundan anaokuluna halk eğitimi merkezinden gençlik kampına, çok fonksiyonlu bir şekilde kullanabilme imkânı olacak köy yaşam merkezlerinde...

Geçen sene halk eğitimi merkezlerinden yararlanan kursiyer sayısı yaklaşık beş milyon civarındaydı. 2022 yılında her ay en az 1 milyon vatandaşımıza ulaşabilme hedefi koyduk. 7 ayın sonunda 7 milyon 142 bin 529 vatandaşımıza eriştik ve bunun yaklaşık yüzde 70'i kadınlarımız. Yani biz kadınlarımızı sürekli güçlü kılmak, özellikle iş gücü piyasasında daha sağlam bir şekilde adım atmaları için, ev hanımıysa yaşam becerilerini artıracak her türlü destekle kadınlarımızın yanında yer almaya devam edeceğiz.

İnşallah, 12 Eylül'de 2022-2023 eğitim öğretim yılı başladığı zaman 1000 köy okulunu halk eğitimi merkezi, köy ilkokulu, anaokulu olarak açabilme imkânımız olacak ve Külliye'de çok güzel bir tanıtımla tüm kamuoyuyla bu adımı paylaşabilme imkânımız olacak.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.