Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK BİM A101 ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

2006 Yılında Yapılan Uzman Öğretmenlik Sınavını Kazanıp Kontenjana Takılan Öğretmenlerin Durumu (14 Şubat 2022)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Dolgun imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere 14 Şubat 2022 tarih ve 31750 sayılı Resmi Gazete'de Öğretmenlik Meslek Kanunu yayımlanmıştır. ''Öğretmenlik Kariyer Basamakları'' başlıklı 6. maddesinin 1. fıkrası;

''MADDE 6- (1) Aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;

a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,

b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,

c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler uzmaan öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir.

Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.'' hükmünü içermektedir. İlgili hükümde, uzman öğretmen sertifikasına hak kazanabilmek için yazılı sınava başvuruda gerekli şartlar belirlenmiş ve yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenleneceği ifade edilmiştir.

13 Ağustos 2005 tarih ve 25905 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'nin ''Tanımlar'' başlıklı 4. maddesinde, ''Uzman Öğretmen: (Değişik: RG-07/01/2006-26046) Alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayan öğretmenlerden kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler ve sicil; lisans öncesi ve lisans mezunu öğretmenler ile alanı ya da eğitim bilimleri alanı dışında lisansüstü öğrenimini tamamlayan öğretmenlerden ise kıdem, eğitim, etkinlikler, sicil ve sınav ölçütlerine göre yapılan değerlendirme ve başarı sıralaması sonucunda alanlarında ayrılan kontenjana yerleştirilenleri ifade eder.'' şeklinde tanımlanmıştır.

''Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayıları'' başlıklı ''MADDE-7 Bakanlık eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde uzman öğretmen oranı %20, başöğretmen oranı %10'dur. Bu oranlar, Bakanlar Kurulunca artırılması durumunda, artırıldığı oranda uzman öğretmen ve başöğretmenlik sayılarına yansıtılır.'' şeklinde, ''Başarı sıralaması ve sertifika'' başlıklı ''MADDE 21- Alanlara göre uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kontenjanına girecek olanların belirlenmesi amacıyla İl Öğretmen Değerlendirme Komisyonlarından gelen İl Başarı Sıralaması Çizelgesine göre sınavdan muaf olan ve olmayanlar bakımından eş zamanlı olarak ve ayrı ayrı olmak üzere puan üstünlüğü dikkate alınarak Merkez Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi (EK-4) düzenlenir. Başarı sıralaması sonucunda kontenjanın aşılmasına neden olacak şekilde puanların eşit olması durumunda, kontenjana girecek olanları belirlemek için sırasıyla sınav, eğitim, kıdem, etkinlikler ve sicil puanı üstünlüğüne bakılır. Başarı sıralaması sonucunda alanlara göre belirlenen kontenjana girenler, Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesine göre tespit edilir.'' şeklinde düzenlenmiş ve katılmış oldukları sınav sonucunda başarılı olmalarına rağmen kontenjan yetersizliğinden dolayı unvan verilemeyenler olmuştur.

Yukarıda belirttiğimiz üzere, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nunda uzman öğretmen sertifikası için kontenjanla ilgili bir düzenleme yer almamıştır. Bu nedenle, katılmış oldukları yazılı sınavda başarılı oldukları halde, kontenjan yetersizliğinden dolayı uzman öğretmen unvanı verilmeyenlere, bu hakkın tanınması gerekmektedir.

Bu bağlamda, mağduriyet ve hak kaybının yaşanmaması için uzman öğretmen unvanını kazanmak için ilgili şartları taşıyıp, yazılı sınavda başarılı olduğu halde, kontenjan yetersizliği nedeni ile uzman öğretmen unvanı verilmeyenlere uzman öğretmen unvanının verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.