Öne Çıkanlar ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 4 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 14 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Sağlık Yorumu

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği (4 Mayıs 2021)

Genel Müdür V. Bakan a. Dr. Hüseyin ACAR imzalı resmi yazıda "Adalet Bakanlığınca hazırlanan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği Adalet Bakanlığının (Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı) 30.04.2021 tarihli ve E-27239794-010-03-0008-2020-40/597 sayılı yazısı ekinde alınmış olup ilişikte gönderilmektedir." denilmiştir.

Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından E-27239794-010-03-0008-2020-40/597 sayılı 30 Nisan 2021 tarihli Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği konulu Başkan V. Bakan a. Hakim Ramazan Gürkan imzalı resmi yazıda "Suç mağdurlarına sunulacak hak ve hizmetler konusunda çalışmalar yaparak adli süreçte mağdurlara ve özellikle kırılgan gruplara yönelik onarıcı adalet ve sosyal hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde etkin, sürdürülebilir ve ulaşılabilir mağdur destek sistemi kurulmasına katkı sağlamak üzere kurulan Başkanlığımız, 10 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 63 Numaralı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bakanlığımız ana hizmet birimi olarak teşkilatlandırılmıştır. Aynı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile taşrada adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinin kurulmasına yönelik mevzuat alt yapısı oluşturulmuştur.

63 sayılı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yanı sıra, Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planında adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinin kurulması ve Ülke geneline yaygınlaştırılması ile ilgili hedef ve faaliyetlere yer verilmiştir.

Bu kapsamda suç mağdurlarını etkin şekilde bilgilendirmek ve hizmet alabilecekleri kurumlara yönlendirmek, işlenen suç sonrasında mağdurlara destek olmak, kırılgan gruba dâhil suç mağdurlarına adli süreçte psiko-sosyal destek hizmetleri sunmak ve özellikle mağdurların ikincil mağduriyetlerinin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere 2019 yılında 7 pilot adliyede kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinin (ADM) sayısı hali hazırda 114’e ulaşmıştır. Söz konusu müdürlüklerin Ülke geneline yaygınlaştırılması kapsamında yürütülen çalışmalar devam etmektedir. Yeni uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı istihdamı ile birlikte 2021 yılı Haziran ayı itibari ile Müdürlük sayısının 150 yi aşması beklenmektedir.

Müdürlüklerin kurulmasıyla birlikte; suç mağdurlarının tamamına yönelik etkin bir bilgilendirme ve yönlendirme sistemi kurulmuş, daha önce aile, çocuk ve çocuk ağır ceza mahkemelerinde görev yapan uzmanlar aracılığıyla sadece bu mahkemelere yönelik sağlanan psiko-sosyal destek faaliyetleri adli süreçteki tüm birimleri kapsayacak şekilde genişletilmiş, hizmet sunumuna ilişkin standartlar geliştirilerek, vaka yönetiminin uygulandığı, adli görüşme odalarının kullanıldığı mağdur odaklı uygulamalar faaliyete geçirilmiştir.

63 sayılı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Danışma Kurulu ve koordinasyon kurulları" kenar başlıklı 12 nci maddesinde;

"(1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamına giren hizmetlerin sunumuna ve hizmet sunumunda karşılaşılan sorunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla Bakanlıkta Danışma Kurulu, müdürlük bulunan yerlerde ise koordinasyon kurulu oluşturulur. Kurul toplantılarına, görüşlerine başvurulmak üzere sivil toplum kuruluşları temsilcileri de davet edilebilir. Kurulların oluşumu ile çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu kapsamda adli süreçte suç mağdurlarına ve adli desteğe ihtiyaç duyan kişilere sağlanacak hizmetler ile Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelere sunulacak hizmetlerin yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumluluklarla birlikte buna ilişkin usul ve esasları düzenlemek üzere Bakanlığımız tarafından hazırlanan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği 30 Nisan 2021 tarihli ve 31470 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik hazırlanırken alınan görüş ve değerlendirmeler de dikkate alınarak söz konusu Yönetmeliğin 17 ilâ 19 uncu maddelerinde Adalet Bakanlığı nezdinde, adli destek ve mağdur hizmetlerine ilişkin danışma organı niteliğinde görev yapmak üzere ilgili Bakan Yardımcısının başkanlığında ilgili Bakanlık ve kurum temsilcilerinin katılımı ile Danışma Kurulunun oluşturulması, görevleri ile çalışma usul ve esaslarına ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Yine aynı Yönetmeliğin 28 ilâ 30 uncu maddelerinde de müdürlük kurulan yerlerde sunulan adli destek ve mağdur hizmetlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması amacıyla uygulamada karşılaşılan sorunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak üzere Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet başsavcı vekilinin başkanlığında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla kurulacak koordinasyon kurullarının oluşturulması, görevleri ve çalışma usul ve esasları düzenlenmiş ve oluşturulan koordinasyon kurullarının yılda en az iki kez toplanması öngörülmüştür.

Bu itibarla;

Yazımız ekinde gönderilen Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliğinin ve anılan hükümlerinin Bakanlığınız merkez ve taşra teşkilatında ilgili birimlere duyurulması hususunda, bilgi ve gereğini arz ederim." denilmiştir.

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210430-1.htm linkini tıklayınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.