Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 4 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 14 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Sağlık Yorumu

İklim Değişikliği Dersinin Müfredata Eklenmesi Talebine İlişkin Soru Önergesi (20 Ağustos 2021)

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO= tarafından yapılan açıklamada, iklim krizinin etkileri, uyum ve azaltım konusundaki bireysel farkındalığı artırmak, sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik konusunda bilinçlendirme çalışmaları yürütmek adına ''İklim Değişikliği'' dersinin dünyanın çeşitli ülkelerinde zorunlu ders olarak müfredata gireceği bilgisi paylaşılmıştır. Bu konunun Kasım 2021'de Glasgow'da yapılacak COP26 İklim Zirvesinde tartışılacak en önemli başlıklardan birisi olması beklenmektedir.

''İklim Değişikliği'' dersinin dünyadaki örneklerine baktığımızda İtalya, Yeni Zelanda, Arjantin ve Meksika gibi ülkelerin müfredatında olduğunu görmekteyiz. Yapılan bilimsel araştırmalar Ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz Çanağı'nın iklim krizinden etkilenen bölgelerin başında olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çerçevede çocuklarımız ve gençlerimizin iklim krizi hakkında bilimsel bilgilerle donatılması onlarda farkındalık ve bilinç oluşturulması hayati bir öneme sahiptir. Ancak Ülkemizde mevcut müfredattaki eğitimin iklim değişikliğinin önemini kavramak açısından yeterli olmadığı bilinmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- İklim krizinin etkileri, uyum ve azaltım konusundaki bireysel farkındalığın artırılması ve öğrencilerin sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik hakkında bilinçlendirilmesi konusunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

2- UNESCO tarafından ''İklim Değişikliği'' dersinin en geç 2025 yılına kadar dünyada müfredata gireceği açıklanmıştır. Bakanlığınızın bu konuda herhangi bir müfredat çalışması var mıdır?

3- Eğer bir müfredat çalışmanız varsa, bu ders hangi sınıflar için zorunlu olacak, dersler hangi branş öğretmenleri tarafından verilecektir?

4- Bu hususta hizmet içi eğitim kapsamında eğiticinin eğitimi çalışmanız var mıdır?

5- Farkındalık ve bilinçlendirmeyi artırmak amacıyla Haziran ve Eylül aylarında öğretmenlere yapılan seminerlerde, branş ayrımı yapılmaksızın İklim Değişikliği konusunu işlemeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?

6- Bakanlığınıza bağlı okul ve hizmet binalarında yeşil dönüşüme yönelik bir çalışmanız mevcut mudur? Varsa, bu konudaki takvim nasıl işlemektedir?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-49352s.pdf linkini tıklayınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.