Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 14 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 4 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Sağlık Yorumu

Özel Eğitim Öğretmenlerinin Okullara Yönetici Olarak Atanabilmesine İlişkin Soru Önergesi (8 Eylül 2021)

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 5 Şubat 2021 tarihinde yayınlamış olduğu Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği'nde yönetici olma şartı tek bir paragraf halinde, yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar bölümünde 5. maddenin d fıkrasında; ''görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak.'' ve yine aynı Yönetmeliğin 4. maddesi m bendinde Tür: Aynı derecedeki eğitim kurumlarından farklı eğitim programı uygulayan eğitim kurumlarını ifade edecek şekilde tanımlanmıştır.

Özel Eğitim Öğretmenleri, tüm özel eğitim kurumlarına atanabildiği gibi; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerin bünyesinde özel eğitim sınıfı var ise bu kurumlara öğretmen olarak atanabilmektedir. Özel eğitim sınıfları, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde de 573 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede de bulundukları okulun sistemine yerleştirilmiştir. Bu sınıflarda eğitim gören öğrencilerin denklik bakımından akranlarından hiçbir farkı yoktur.

Özel Eğitim Öğretmenleri, ''okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumlarına hem öğretmen olarak atanabilmekte hem de bu kurumlarda aylık karşılığı ders okutabilmektedir. TTK'nin 9 Sayılı Kararında özel eğitim öğretmenlerinin farklı bir tür değil, özel eğitim sınıflarına atanabilecekleri ifade edilmektedir.

Bilindiği üzere, Özel Eğitim Öğretmenleri ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bulunan okullara yönetici olarak atanabiliyor iken, bu atama döneminde bahsi geçen kademedeki okullara Müdür ve Müdür Yardımcısı olarak atanmak isteyen Özel Eğitim Öğretmenlerinin tercihlerine MEBBİS sisteminde sadece Özel Eğitim Kurumları ile Halk Eğitim Merkezleri açılmıştır. Bu durum Özel Eğitim Öğretmenlerinin mağduriyetine yol açmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Yukarıda ifade edilen mevzuat hükümlerine rağmen özel eğitim öğretmenleri, 2021 yönetici atamalarında neden mağdur edilmiştir?

2- Özel Eğitim Öğretmenlerinin ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bulunan okullara yönetici olarak atanabilme şartını sağlamaları nedeniyle daha önceki başvuru dönemlerinde olduğu gibi ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bulunan okullara yönetici olarak başvuru hakkı verilmesi suretiyle mağduriyetlerinin önüne geçilmesi ve gerekli düzenlemenin yapılması için Bakanlık olarak bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-50700s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.