Öne Çıkanlar 25. Cüz Arapça Okunuşu Ahilik ve Fetüvvet Dersi emekli maaşları Astromat Araştırma Projeleri Yarışması CHP Ankara belediye başkan adayı Mansur Yavaş

SGK Genelgesi 2021/5

Kurum Başkanı V. İsmail Yılmaz imzalı Genelge'de ''bilindiği üzere, 506 Sayılı Kanun'un ''Aylığın Başlangıcı'' başlıklı mülga 62'nci maddesinin birinci fıkrası; ''Sigortalı olarak isten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunan ve yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya bu isteğinden sonraki aybaşından başlanarak yaşlılık aylığı başlanır.'' hükmünü amir olup, söz konusu fıkrada yer alan ''...çalıştığı işten ayrıldıktan sonra...'' ibaresi Anayada Mahkemesi'nin 3 Mart 2021 tarihli ve 31412 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 14 Ocak 2021 tarihli 2019/104 E.2021/3 K. sayılı Kararı ile ptal edilmiştir.

Diğer taraftan, 506 sayılı kanunun  ilgili maddesinde yer alan, "Bu maddede belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttı" hükmü geçerli olup bu bent ile ilgili herhangi bir iptal kararı verilmemiştir.

Öte yandan, 5510 sayılı Kanun'un 106'nci maddesi ile 17.07.1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 142 ve 143'üncü, ek 36'nci, geçici 20'nci, geçici 81'inci ve geçici 87'nci maddeleri hariç diğer maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.  Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'un geçici maddeleri ile de 506 sayılı Kanun'un mülga 62'nci maddesine herhangi bir atıf yapılmamıştır.

Yine, 5510 sayılı Kanun'un 28'inci maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, sigortalının çalıştığı isten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunması gerekmektedir.

Buna göre, Anayasa Mahkemesince iptal edilen söz konusu ibarenin yer aldığı maddenin, 5510 sayılı Kanun'un 106'nci maddesi ile yürürlükten kalkması ve 5510 sayılı Kanun'un yürürlük tarihinden sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunan sigortalıların, anılan Kanun'un "Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları" başlıklı 28'inci maddesinin dokuzuncu fıkrasına tabi olmaları nedeniyle bu kapsamdakilerin yaşlılık aylıklarından yararlanabilmeleri için çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunma şartı aranmaktadır.

Ayrıca, "Tahsis talebinde bulundukları tarihte işten ayrılma koşulunun gerçekleşmediği sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar borç çıkarılmakta ancak, sigortalıların işten ayrıldıkları tarihe kadar geçen hizmetleri dikkate alınarak aylıkları yeniden hesaplanmakta ve işten ayrılma koşulunun yerine geldiği tarihi takip eden ay başından itibaren talep şartı aranmaksızın aylıkları yeniden başlatılacağı" belirtilmektedir.

Bu itibarla, Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararında 506 Sayılı Kanun'un mülga 60'ıncı maddesinin (H) bendine ilişkin bir hüküm kurulmamakla birlikte mahkeme kararları gerekçe ve hüküm kısımları ile bir bütün olduğundan, söz konusu karar gereğince 2018/38 Sayılı Genel'nin ''İkinci Kısım/Üçüncü Bölüm/Yaşlılık Sigortası'' başlığının ''65. Aylığa Hak Kazanma Koşullarının Oluşmadığının Aylık Başlandıktan Sonra Tepit Edilmesi ve Aylığın Tekrar Başlaması'' alt başlığı altına 6.5.4. maddesi eklenmiştir.

''6.5.4. Anayasa Mahkemesi'nin 3 Mart 2021 tarihli ve 31412 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 14 Ocak 2021 tarihli 2019/104 E.2021/3 K. Sayılı Kararı ile 506 Sayılı Kanun'un 62'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''...çalıştığı işten ayrıldıktan sonra...'' ibaresinin iptal edilmesi nedeniyle, Kanun'un yürürlük tarihinden önce 4/1-(a) kapsamında yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılardan tahsis talebinde bulundukları tarihte işten ayrılma koşulunun gerçekleşmediğinin sonradan tespit edilmesi halinde, söz konusu sigortalılar hakkında işlem yapılmayacak ve aylıkları ödenmeye devam edecektir.

Ancak, Kanun'un yürürlük tarihinden sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunan sigortalılar Kanun'un ''Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları'' başlıklı 28'inci maddesinin dokuzuncu fıkrasına tabi olmaları nedeniyle bu kapsamdakilerin yaşlılık aylıklarından yararlanabilmesi için çalıştığı işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunmaları şartı aranacağından, 6.5.3. maddesinde yer alan hüküm sadece Kanun'un yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanan sigortalılar için uygulanacaktır.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.