Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği öğretmen ÖSYM

Güvenlik (Köy) Korucularına İlişkin Kanun Teklifi (21 Eylül 2021)

Köy Kanunu'nun sekizinci fasılı köy korucularını ve göreceği işleri düzenlemektedir. Koruculuk; terör eylemlerinin giderek yoğunlaşması, özellikle kırsal kesimde; terör örgütlerinin büyük, küçük, kadın, erkek demeden bölge halkına yönelik eylemlerinin artması üzerine, öncelikli olarak jandarma kuvvetlerinden ve kolluk güçlerinden uzak yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak maksadıyla güvenlik güçlerimize yardımcı olmak üzere getirilmiş bir müessesedir.

29 Ekim 2016 tarihli ve 676 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 1 Şubat 2018 tarihli ve 7070 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun'la, Köy Kanunu'nun 74'üncü maddesinde değişiklik yapılarak isimleri güvenlik korucuları, terörle mücadelede, güvenlik güçleriyle birlikte oldukça başarılı olmuş pek çoğu bu uğurda can vermiştir. 1985 yılından bu yana süren uygulama başarılı olarak değerlendirilmektedir. Bu şekilde görev alan korucular öncesinde çiftçilik, çobanlık yaparken bugün ilave bir gelir getirici faaliyette bulunmaları kanunen mümkün değildir. Korucular tayin edildikleri köyün sınırları içinde görev yaparlar. Ancak, büyük şehir belediyesi sınırları içinde kalan köylerin hukuki statüsü ahalleye dönüştüğü için buralarda görev yapan korucuların görev alanını mahalle olarak kabul etmek gerekir. Görev alanları ihtiyaç doğduğunda, geçici olarak, yetkili makamın (vali veya kaymakamın) onayı ile genişletilebilir veya görev yerleri değiştirilebilir. Talep üzerine valilikçe bir diğer ilde görevlendirme de yapılabilmektedir. Güvenlik korucuları görevlerini ifa ederken idari bakımdan muhtara, mesleki bakımdan ise görev yaptıkları köyün bağlı olduğu Jandarma Komutanına tabidirler. Taşıyacakları silah, mühimmat ve teçhizatın temin giderleri İçişleri Bakanlığı bütçesinden sağlanır. Bu silahların bakım ve onarım giderleri ise köy bütçesinden karşılanmaktadır.

Güvenlik korucuları, terörle mücadelede güvenlik güçleri ile omuz omuza görev yapmakta ancak ekonomik olarak onlardan ve bekçilerden çok daha az gelir elde etmektedirler. Köy Kanunu'nun 74. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca güvenlik korucularına hizmetin devamı süresince her ay 11.500 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda ücret ödenir. Bu ücret, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve peşin olarak ödenir. Bu güne kadar korucuların özlük haklarında olumlu bir değişiklik yapılmış olsa da gelinen ekonomik ortamda gelirleri yeterli seviyede değildir. Bu nedenle, teklifimizle Kanunda geçen gösterge rakamının 20.000'e çıkarılarak güvenlik korucularının aylık gelirlerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3822.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.