Öne Çıkanlar öğretmen Sağlık Bakanlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığı sözleşmeli personel

Özel Güvenlik Görevlilerini İlgilendiren Kanun Teklifi (25 Mart 2021)

Teklif ile, özel güvenlik görevlilerinin eğitim, çalışma şartları ve özlük haklarına ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

Özel güvenlik görevlileri, kişisel ve toplumsal güvenliğimiz için yardımcı kolluk görevlisi olarak görev yapmaktadırlar.

İş yerleri, siteler, toplu taşıma alanları, restoranlar, parklar, turistik alanlar ve stratejik tesislerin yanı sıra havaalanları, bankalar, okullar, hastaneler gibi kamu kurum ve kuruluşlarının da neredeyse tamamında özel güvenlik görevlileri görev yapmaktadır.

Bununla birlikte özel güvenlik görevlisi sayısı da hızla artmış, polis ve jandarma sayısını geçmiştir.

Öte yandan özel güvenlik görevlileri, görevleri gereği başta terör olmak üzere saldırıların ve saldırganların ilk hedefi konumundadır.

Özel güvenlik alanı gerek mali büyüklüğü gerek teknolojik araç gereç kullanımı gerekse geniş istihdam olanakları bakımından büyük bir sektör haline gelmiştir.

Sektördeki hızlı büyüme özel güvenlik görevlilerinin sorunlarının da artmasına neden olmakta; özel güvenlik görevlilerinin eğitimden, çalışma koşullarına, özlük haklarından yetki ve sorumluluklarına, silah kullanımının yarattığı risklerden sendika ve örgütlenme sorunlarına kadar katlanarak artan sorunları çözüm beklemektedir.

Artan sorunlar nedeniyle 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetine Dair Kanun'da değişiklikler yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Kanun teklifimiz ile kamu mahiyetini tamamlayıcı nitelikte görev yapan özel güvenlik görevlilerinin özlük hakları bakımından nakdi tazminat ve aylık bağlanması haklarından yararlanması amaçlanmış ve çalışma ortamları gereği yaşadıkları zorluklar bulunması sebebiyle; çalışma sürelerinin günlük olarak düzenlenmesi, fazla çalışma yaptırılmaması, vardiyalı çalıştırılmaları halinde asgari 11 saatlik dinlenme süresi verilmesi ve özel güvenlik görevlilerinin fiili hizmet süresi zammından faydalanmaları, en önemli sendikal haklardan biri olan grev hakkını kullanmaları amaçlanmıştır.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3511.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.