Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 14 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler BİM ŞOK 4 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

3'üncü Doz Aşı İçin Açıklama Geldi

Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech'in kurucu ortakları olan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'in 3'ncü doz koronavirüs aşısından sonra bulaştırıcılığın azalacağı yönündeki görüşünün ardından Kasım ayı içerisinde 3. doz aşılarının yapılmaya başlanma ihtimali var gibi görünüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, TRT Haber'e 3. doz hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "mRNA aşılarında korunma en az 6 ay sürecek. Kanser tedavisi olanlar, ileri yaştaki olanlar, bağışıklık yetmezliği olanlar, organ nakli olanlar kişilerde 3'üncü dozun olmasında fayda var gibi görünüyor. İsrail'de ve ABD'de 3'üncü doz yapılarak salgında önemli kontroller sağlandı, ölüm oranları düşürüldü. Aslında kasım ayında biz de bu duruma geçeceğiz gibi görünüyor ama henüz Bilim Kurulu tavsiye almadı. İlk mRNA aşıları mayıs ayında olmuştu. Buna göre tarih belirlenecektir.

2 doz BioNTech olanlar hastaneye başvurularda ağırlıkta değil. Bunların yüzde 90'ı hiç aşı olmamış gruptan oluşuyor. 2 doz mRNA olanlar toplam hasta içinde çok az bir grubu içeriyor ve hastalığı hafif atlatıyorlar. Bu bilgiler Bakanlığın elinde. Sağlık Bakanlığı da buna göre bir takvim çıkaracaktır.

2 doz inaktif olup 3'üncü doz aşı olmayan 2 milyon 807 bin kişi var. Dün Sağlık Bakanı Koca da 3'üncü doz aralığı ne kadar uzarsa aşının etkisizleştiğini belirtti.

İnsanların tereddütü olduğunu biliyoruz. Ama şunu biliyoruz ki 2 doz inaktif aşısı olunca koruyuculuğu az oluyor. İnsanlar mRNA aşılarının yan etkilerinin fazla olduğunu düşünüyor. Aslında bunu gidermek gerekiyor. Farklı aşı olmuş kişilerin durumlarını netleştirerek bir algoritma yayınlanabilir. Bu bilimsel verilere göre de insanlar kararlarını verebilir. mRNA aşılarının yan etkileri inaktif aşılarının yan etkilerinden fazla değil. Bu yüzden 3'üncü doz aşılarını yaptırmaları gerekiyor." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.