Öne Çıkanlar Hakmar Express A101 9 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs öğretmen Hazine ve Maliye Bakanlığı

Destek Personeli Haftalık İzin (19 Ekim 2023)

Genel Başkan Türkeş Güney ve Genel Başkan Yardımcısı Özgür Çelikbaş imzalı resmi yazıda ''Bakanlığınız bünyesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli olarak ''Destek Personeli'' pozisyonunda görev yapan Sendikamız üyelerinin haftalık izinlerinin, hafta içine alınarak hafta sonları da göreve çağrıldığı hususu Sendikamız Genel Merkezine ulaşmıştır. Hakkaniyetten uzak yapılan bu işleme karşı mağdur olan ''Destek Personelinin'' 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundan doğan haklarının göz önüne alınarak tekrar incelenmesi için işbu yazıyı yazma zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

Sözleşmeli personel olarak istihdam edilen Destek Personeli, özlük hakları açısından ''9/5/2020 tarihli ve 31122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'' hükümlerine, bu esaslarda hüküm bulunmayan hallerde ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabidir.

9/5/2020 tarihli ve 31122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar''ın 13. maddesinde; ''Devlet memurları için saptanan çalışma saat ve süreleri sözleşmeli personel için de uygulanır.'' hükmü mevcuttur.

Bu hüküm uyarınca, Kamu personeli için saptanan çalışma saat ve süreleri incelendiğinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 99. maddesinde; ''memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre, Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak bu kanuna, özel kanunlara, Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine veya bunlara dayanılarak çıkarılacak yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çaışma süreleri tespit olunabilir.'' şeklindedir.

İşbu hüküm mucibince, ''Destek Personeli'nin'' haftalık izninin Cumartesi ve Pazar günleri olduğu aşikardır. Devlet Personeli haftalık izinlerinin, yalnızca ''Kanun'', ''Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'' ve bunlara uyarınca çıkarılacak ''Yönetmelikler'in'' ilgili maddeleri ile haftalık izinlerinin değiştirilebileceği açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Zira, idare tarafından tesis edilen işlem ve eylemler, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini ve kamu yararını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Bu nedenle idarenin faaliyetlerinde hem mevzuata uygunluğu sağlaması hem de hakkaniyete uygun davranması beklenmektedir.

Bakanlığınız bünyesinde çalışan İşçi Personelin, Toplu Sözleşme hükmü kapsamında Pazar günleri çalıştırılmaması yönünde düzenleme olması gerekçesiyle, Destek Personeli işe çağrılmaktadır. İşçi Personelin Pazar günü işe gelmemesi ve bu sebeple yapılacak işlerin ''Destek Personel'' ile yürütülmesi gerekliliğini hakkaniyete uygun bulmuyor, Devlet Personeli çalışanının özlük hakları ve mevzuat hükümleri göz önüne alınarak hafta sonu çalışmasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

İzah ettiğimiz tüm bu sebepler gereğince; Devletin ve İdarenin çalışma hayatını, barışını ve çalışanların huzurunu sağlama yükümlülüğü çerçevesinde, ''Destek Personeli'' mağduriyetin giderilerek, hafta sonu mevzuata ve hakkaniyet kurallarına göre çalıştırılmaması için bu yönde yasal düzenleme yapılmasını ve sonucundan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu 19/f maddesi gereğince Sendikamıza bilgi verilmesini takdirlerinize arz ve talep ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.