Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 14 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 4 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Sağlık Yorumu

Hukuk Mezunu Memura Staj İzni (14 Nisan 2022)

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''Hukuk Fakültesini bitirmiş devlet kadrolarında çalışan memurlar stajlarını yaparken izin konusunda kolaylık sağlanmasını talep etmektedir. Hazırlanan son kanun teklifi de hukuk diplomasına sahip memurların izin taleplerini karşılayamamıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın İnsan Hakları Eylem Planı tanıtım toplantısı sırasında avukat adaylarına 2 Mart 2021 tarihinde verdiği ''Avukatlık stajının kişinin mesleği ile birlikte yapılmasına imkan sağlıyoruz. (Hedef 2.6.j)'' müjdesine istinaden 5 Nisan 2022 tarihinde ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunulmuştur. Buna rağmen 5. Yargı Paketinde söz konusu düzenleme hayata geçirilmemiştir.

Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi incelendiğinde; ''Özel sektörde çalışanların sigortalılığı devam ederken aynı zamanda staj yapabilmesine imkan sağlanırken, kamu çalışanlarına zorunlu ücretsiz izin uygulamasıyla alternatif usul ve yöntemlerin (nöbet, vardiya usulü çalışma veya adliye stajının kurumların hukuk birimlerinde veyahut gösterilecek yerde memuriyet dahilinde yapılması) tamamen ortadan kaldırıldığı görülmektedir. 16 Kasım 2021 tarihinde ifade edilen düzenlemenin hayata geçmesi halinde en kötü ihtimalle kamu personeli 4-5 ay ücret almaksızın staj yapacakken, mevcut kanun teklifinin hayata geçirilmesi halinde 11-12 ay ücret almaksızın stajlarını yapmak zorunda kalacaklardır, bu durum mevcut yasal düzenlemeden anlamlı bir farklılık arz etmeyecektir.

Yapılacak olan düzenlemede; hukuk mezunu kamu çalışanlarına nöbet, vardiya usulü vb. çalışma yolları ile bunların mümkün olmadığı durumlarda ise idareden alınacak olan yıllık ve aylıksız izinler ile stajlarını tamamlama hakkı sağlanmalıdır. Bu sebeple de ücretsiz izin hakkının, kamu personeline ihtiyari hak olarak tanınacak şekilde düzenlenmesi, staj için ücretsiz izin alınmasının zorunlu olmaması talep edilmektedir. Bununla birlikte, Avukatlık stajının avukat yanında yapılacak ikinci altı aylık kısmı için memuriyet dahilinde kamu avukatı, yanında staj yapılabilmesine imkan sağlanması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.