Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri öğretmen ÖSYM

Köy ve Mahalle Muhtarları İçin Kanun Teklifi

Kanun Teklifi CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sunuldu. Teklif ile; bir dönem ya da daha fazla görev yapan köy ve mahalle muhtarlarına hususi damgalı pasaport verilmesi amaçlanmaktadır.

Kanun Teklifinin Genel Gerekçesinde ''muhtarlarımız, halkın özgür iradesiyle seçtiği kişiler olarak demokrasinin temel taşlarıdır. Kamu adına vatandaşın sorunları ile doğrudan muhatap konumundadırlar. Halkla hizmet sağlamada bir köprü, vatandaşla devlet arasındaki iletişimin ilk basamağıdır. Vatandaşın danışmanı, dert ortaklarıdır.

Yerel yönetimde kamu hizmeti gördüğü tartışmasız bir gerçek olan, seçimle iş başına gelen köy ve mahalle mutarlarının da hususi pasaport almasının önü açılmalıdır. Teklif ile muhtarlarımızın bu haktan yararlanabilmesi amaçlanmış, ''bir dönem veya daha fazla görev yapma koşulu getirilerek kıdeme önem vurgulanmıştır.'' denilmiştir.

Kanun Teklifinin Madde Gerekçelerinde ''madde ile belediye başkanları gibi kamu hizmeti görevi yapan köy ve mahalle muhtarlarına da hususi damgalı pasaport verilmesi amaçlanmıştır.
15 Temmuz 1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14'üncü maddesinin (A) bendinin birinci fıkrasına ''il ve ilçe belediye başkanlarına'' ibaresinden sonra gelmek üzere ''bir dönem ya da daha fazla görev yapan köy ve mahalle muhtarlarına'' ibaresi eklenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.