7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, Kamu İşveren Heyeti ile zam konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 26 Ağustos 2023 tarihinde çalışmalarına başlamıştı.
31 Ağustos 2023 tarihinde Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında saat 10.00'da başlayan toplantıdan; 2024 yılının ilk altı ayında %15, ikinci altı ayında %10; 2025 yılının ilk altı ayında %6, ikinci altı ayında %5 zam yapılması kararı çıktı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun verdiği karar kesindir ve itiraz edilemez.
Enflasyon farkının mevcut haliyle 6 aylık dönemler halinde verilmesi kararlaştırılmış olup; refah payı talebi kabul edilmedi.
Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos 2023 tarihindeki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmişti.
17 Ağustos 2023 tarihindeki teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ''Memur ve memur emeklileri zammı süreci yarın sonlanacak, takdir Hakem Heyeti'nindir. Hakem Heyeti'nin vereceği karar nihai karardır. Hizmet kollarında ve uzlaştığımız 341 maddede kamu çalışanlarımıza önemli haklar sağladık. Bundan sonra da tüm çalışanlarımızı enflasyona karşı koruma anlayışımızı sürdüreceğiz.'' demişti.
Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’nin verdiği kararı Bloomberg HT’de değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ''Toplu sözleşmede oransal zamda uzlaşamadığımız için hakeme başvurmuştuk. Hakem’in kamu işvereninin rakamlarını onaylaması aslında Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun adının “Kamu İşvereni Hakem Kurulu” olması gerektiğini teyit ediyor. Bizim toplu sözleşme sistematiğimiz içerisinde, Hakem Kurulunun aritmetiği farklı bir beklentiyi doğurmuyor. Genelde Hakem Heyeti değerlendirmelerinde hakemlik yerine noterlik yapıyor. Biz zaten bu rakamlar geldiği için uzlaşamamıştık. %15 + %10 şeklinde bir teklif önümüze getirilmişti. Biz, 2024 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 33 olduğu bir yerde bunun altındaki rakamların konuşulmasının doğru olmayacağını, bunun üzerindeki rakamları konuşmamız gerektiğini ve mutlaka refah payı içeren bir rakamla masadan kalkmak istediğimizi ifade etmiştik.
Hakeme giden konular arasında uzlaşarak imza altına aldığımız başlıklar da işin doğası gereği hakeme gidiyor. Hakemde bu konularda geriye giden kararlar çıkmamasını olumlu değerlendiriyoruz. Yani hakemde, üzerinde uzlaştığımız maddeler yeniden bir müzakere ve tartışma alanı oluşturulmadı. Bu işin geleneği açısından çok kıymetli. Uzlaşılamayan bazı hususlarda olumlu rötuşlar yapılmış durumda. Biz en düşük devlet memuru maaşının 20 bin 350’de kaldığını, bunun 1650 lira verilerek 22 bin bandına getirilmesi gerektiğini söylemiştik. Kira yardımından tutun da evlilik yardımına varana kadar sosyal taleplerimiz söz konusuydu. Refah payı talebimiz vardı, masada başka maddelerimiz de vardı. Hakeme gittiğinde de bu konuların değişmediğini ve hakemin noterlik yaptığını görüyoruz. Kamu işveren heyet başkanı tarafından 2023 yılı için gelecek enflasyon farkı zam olarak ifade edilmişti. Evet, doğrudur enflasyon farkı toplu sözleşme kazanımıdır. Ancak bunun Kamu işvereninin müjdesi gibi ifade edilmesi çok sağlıklı değil. Çünkü bu durum, bizim almamız gerekenin 6 ay sonra elimize geçmesi anlamına geliyor. Enflasyon farkı, toplu sözleşme hukuku gereği kamu görevlilerinin alması gereken hakkıdır, bu bir zam değildir.'' dedi.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun, Hükümetin memur maaş zammı teklifini değerlendiren Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ''Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun adı KAMU İŞVEREN KURULU olarak değiştirilsin diye boşuna demiyoruz! İşte gördük; Hükümetin teklifi, (2024 için %15+10 2025 için %6+5) aynı şekilde sözde Hakem Kurulu kararı olarak yayınlandı. Bu karara EVET oyu veren 6 üyeden ‘Bu böyle olmaz! Adı üstünde bu kurulun adı Hakem Kurulu. Hakem olmanın tabiatı gereği işverenin teklifine eyvallah dememiz adil ve ahlaki olmaz’ şeklinde ilkeli bir duruş beklerdik. Ama nerede…!'' dedi.
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ, ''Merkez Bankası'nın 2024 yılı için enflasyon beklentisi %33 olmasına rağmen memur ve emekliler için Hakem Kurulu 2024 için %15 + %10, 2025 yılı için ise Merkez Bankası beklentisi %15 olmasına rağmen %6 + %5 artış kararı vermiştir. Göz göre göre enflasyon altında artışlar verilmiş, YETKİLİ'yiz, 1 milyon üyemiz var diyenler sus pus olmuş kamu çalışanları ve emeklileri sefalete terk edilmiştir. Kaldı ki şimdiye kadar Merkez Bankası'nın hiç bir beklentisi tutmamış, günü geldiğinde bu rakamlar çok daha yüksek çıkmıştır. 2024 ve 2025 yıllarında da muhtemeldir ki bu oranlardan daha yüksek bir enflasyon çıkacak, alım gücü artık kalmayan kamu görevlileri ve emeklilerinin ücretleri ile geçinmek imkansız hale gelecektir.'' dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 31 Ağustos 2023 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ''Memur ve memur emeklilerimizin 2024-2025 yılları kapsamındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 7. Dönem Toplu Sözleşmemiz kapsamında Hakem Heyeti; 2024 yılı için yüzde 15+10 2025 yılı için yüzde 6+5 zam oranı üzerinde karar kılmıştır. Özellikle kamu görevlilerimiz adına talep edilen 50 maddenin aynı şekilde kabulü ve diğer sosyal haklar hususunda da önemli kazanımlara imza attığımız Toplu Sözleşmemizin, başta kamu çalışanlarımız, kamu emeklilerimiz ve aileleri olmak üzere çalışma hayatımızın tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum. Süreci karşılıklı anlayış, istişare ve nezaket ilkelerimiz çerçevesinde yürüten Konfederasyonlarımız ve genel yetkili sendikalarımıza, emek veren tüm komisyonlara ve müzakere heyetlerine teşekkür ediyorum. Sosyal devlet anlayışımızla çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz.'' dedi.