Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri öğretmen ÖSYM

Memur ve Memur Emeklisinin 2022-2023 Yılları Zam Miktarları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 6. Toplu Sözleşme konusunda ''Sendikalarla uzlaşmak takdir edeceğiniz gibi kolay bir iş değil. Biz bunu belli bir ölçüde, büyük bir uzlaşmayla buraya geldik. Genel çerçevede yürüttüğümüz konularda uzlaşmaya vardık. Şimdiden memurlara hayırlı olsun.

Türkiye ekonomisi büyüyor. Türkiye ekonomik olarak yoluna devam ediyor, arkasındaki gücü üretimden geliyor. Sanayi üst üste büyüyor. Enflasyon var, bunun yarattığı olumsuzluklara karşı da çalışanlarını koruyor.

İlk teklifimizde 2022 için yüzde 5+ enflasyon farkı önermiştik, ikinci altı ay için yüzde 6+ enflasyon farkı önermiştik. İkinci tkelifimizde 2022'nin ilk yarısı için yüzde 5+ enflasyon farkı, 2022'nin ikinci yarısı için yüzde 7+ enflasyon farkı önerdiğimizi belirtmek isterim. 2023'te de yüzde 8+6 zam ve enflasyon farkı önerdik. 

2022 için enflasyon yüzde 9 bekleniyor. Seyyanen zamma karşılık başka bir öneride bulunduk. 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesini 400 liraya yükselttik.

3600 ek gösterge meselesini vurgulamıştım. 3600 meselesi MEMUR- SEN'nin katıldığı bir çalışma grubu ile tamamlanacak. O kanun gerektiren bir şey biz çalışmamızı yaptıktan sonra TBMM gereğini yapacak' dedi.

Enflasyon altında yurttaşımızı kamu çalışanlarımızı ezdirmeyeceğiz. Biz de toplu sözleşme mekanizmasını değerlendirmek istedik. Hizmet kullanımında da aynı şeyi yaptık.  Türkiye büyüyor. Enflasyona karşı çalışanlarını koruyor. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ'le toplu sözleşme yaptık. Bugün 2022-2023'ü kapsayan sözleşme yapacağız. 

Sendika faaliyetleri yapmayan sendika adı altında kuruluşlar var. Bu sözleşmede örgütlenme düzeyi yüzde 1 sendikaların istifade edebileceğini de bir araya getirmiş bulunuyoruz. Seyyanen zam talebi vardı. Karşılama konusunda yaptığımız pazarlıkları dikkate aldığımız zaman sosyal uzlaşmadan çok ekonomik soruna dönüşmemesi için başka öneride bulunduk. 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan 2 milyon sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira yaptık. Sözleşme bu süreç içerisinde tamamlanacaktır. 

Sözleşmeli çalışanlar için 3+2'yi benimsedik. Yerel yönetimlerin çalışanlarına karşı yürüteceği bir haksızlığın giderilmesi için düzenleme yapıldığını belirtmek isterim. Milletimiz için hayırlı olmasını ve tüm çalışanlarımız için hayırlı olmasını diliyorum. Teknik aksaklıktan dolayı beklettiğimiz için toplu sözleşme müzakereleri belirtilen saatte bitmiyor. Sabrınız için teşekkür ediyorum.

Toplu sözleşme ikramiyesi, 375 Sayılı KHK'nın ek 4.maddesinde şu şeklide düzenlenmiştir; "25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte kırk beş Türk Lirası toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Bu madde uyarınca yapılan ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz." Bu düzenlemeye göre, herhangi bir sendikaya üye olan memurlara Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında, en son imzalanmış toplu sözleşmede belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenmektedir.

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın toplu sözleşme konusunda yaptığı açıklamada ''Sayın Bakanımız içerde 2022 için 5+7 ve 2023 için ise 8+6 rakamı kamuoyu ile paylaştı. İkinci yıl için ilk altı ayda verilen yüzde 8'lik iyileşme, refah payı bekletimizi karşılıyor. Beklentimiz orana yansıtıldı.

Sözleşmeliler konusunda 2022 yılı içinde çalışmanın tamamlanmasını öngörüyoruz. Sözleşme metnini henüz imzalamadık ama imzalarken bu hususa özen göstereceğiz. Yine 3600 ek gösterge konusunda 2022 yılı içinde yapılacak çalışmayı tamamlamayı öngörüyoruz. Süreç yönetiminde elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

Toplu sözleşme aidatını 400 TL'ye çıkarmanın memnuniyeti içindeyiz. İşçi sendikacılığında olan dayanışma aidatı sistemi memur sendikacılığına geçiyor. İfade edilen rakam 2 puanlık iyileştirme anlamına geliyor. 11 hizmet kolunda teknik hazırlığımız bitiyor. Bitince bir kez daha değerlendirme yapacağız. Hizmet kollarımızda çok ciddi kazanımlarımız mevcut.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.