Öne Çıkanlar altılı masa Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Özel Öğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim Faaliyetleri Cumhurbaşkanlığı Kabinesi İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği

Kapsam Dışı Tutulan Bir Kitle Var

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sözleşmeli personele kadro konusunda ''Sevinçli bir gündeyiz bizim açımızdan ciddi bir müjdeydi bu. Uzun süredir bunun içim emek veriyoruz. Memur-Sen olarak, uzun süredir verdiğimiz emeklerin bir sonucudur bu kadro müjdesi. 6. Dönem toplu sözleşmede Sayın Vedat Bilgin’le kayıt aldığımız 2022 yılı içinde çalışıp tamamlayacağımız diye kararlaştırdığımız bir konuydu. Bakanlıkla çeşitli mutfak çalışmaları bitirdik. Şimdi 424 bin kişinin kadroya geçtiği bir düzenleme tarihi bir adımdır çalışma hayatı açısından son derece kıymetlidir.

Bu kazanım bir emeğin bir sonucu ama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bey’in bu konudaki tavrı ve ortaya koyduğu olumlu tutumu, Cumhurbaşkanımızın bu konudaki himayesi ve hassasiyeti çok önemli bir tabloyu meydana getirdi. 5 milyon kişiyi ilgilendiren ek gösterge düzenlemesi vardı ki o da toplu sözleşmede aldığımız bir karardı.

Daha önce 2011 ile 2013 yıllarında 280 bin kişinin kadroya geçişini sağlamıştık Memur-Sen olarak. Bu kamuda ciddi bir sevinç yaratmıştı. Ancak o tarihten bu tarihe kadar istihdamda bir farklılaşma oldu ve süreli sözleşmeli, süresiz sözleşmeli gibi türler ortaya çıktı. Kurumların kendi içinde oluşturduğu mevzuatlar nedeniyle de farklı istihdam türleri ortaya çıktı. Biz dekamudaki bu parçalı yapıyı “Sözleşmeliliğe Son Şurası” ile resmettik ve raporladık. Raporladıktan sonra muhataplarımızla paylaşmaya toplu sözleşme gibi mekanizmalarda devamlı gündemde tutmaya çalıştık. Nihayetinde 6. Dönem Toplu Sözleşmede bu konuyu 1 yıl içinde çözüme kavuşturacağımıza dair karar aldık. Şimdi bu karardan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen mutfağı yapılan görüşmeler sonucunda müjde gelmiş oldu. Bu açıdan son derece sevinçliyiz. Kamuda bir bayram havası var. Telefonlarımız susmuyor. Bu kazanım dolayısıyla üyelerimiz, memur arkadaşlarımız bize teşekkür ediyor. Ben de buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Kendisine bu konuyu aktardığımızda Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyetini gördük. Hem 3600 ek gösterge düzenlemesinde 5 milyon insanı kapsayan bir zemine ulaşmasına ciddi katkı sundu hem de şimdi 424 binin kadroya geçeceği bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Bu yüzden kendisine teşekkür ediyoruz.

31 Mart seçimlerinden sonra özellikle CHP ve HDP’li belediyelerde 5393’e tabi arkadaşlarımızın işine son verildi. Sadece Adana Belediyesi’nde 468 keşinin işine son verildi. Biz bunlarla ilgili olağanüstü bir mücadele verdik. Sayıları 1500’e ulaşmıştı bu arkadaşların. Biz mahkeme kararıyla işe geri alınmalarını sağladık ama tekrar atıldılar tekrar mahkemeyle geri alınmalarını sağladık fakat bu durum devam etti. 2022 yılına Kırşehir belediyesi önünde eylem yaparak girmiştik çünkü 31 Aralık itibariyle sözleşmeli çalışanların işine son veriliyordu. Şimdi bu düzenleme bu arkadaşlarımızı da kadroyla buluşturarak artık bu tartışmayı bitirecek.

424 bin kişinin kadroya geçtiği bu düzenleme çalışma hayatı açısından son derece tarihi bir niteliğe sahip. Kamuda esas istihdam biçimi kadro olsun diyerek bunlarla ilgili mücadelemiz kaldığı yerden devam edecek. Sözleşmeli istihdamın esas olduğu kurumlarda kapsam dışı tutulan bir kitle var. Onlar için de gayret etmeye devam edeceğiz. Sürecin takipçisi olacağız. İstiyoruz ki diğer çalışanlar boyutuyla beklentiler karşılanabilsin bu konudaki gayretimiz sürecek ama geldiğimiz noktayı da kıymetli buluyoruz. Bu düzenlemeyle kamuda çalışma barışı temin edilmiş oluyor, bu kamunun işleyişi açısından son derece önemlidir.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.