Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği öğretmen ÖSYM

Sözleşmeli Personelin Kadroya Geçirilmesi Konusu Meclis'te

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinin yasalaşma sürecine ilişkin ''Ocak ayı içinde Meclis'e takdim edeceğiz.'' dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Türkiye, EYT düzenlemesini bugün neden gerçekleştirebiliyor? Bazıları 'seçim nedeniyle' diyor ama biz çalışmaya başladığımızda, 1 sene önce seçim yoktu. Buna şöyle bakmamız lazım; Türkiye, bütün ekonomik sorunlara rağmen büyümesini sürdüren, tarihinde ilk defa 31,5 milyon istihdam yaratan bir ülke. Evet, yüzde 10'larda bir işsizlik var ama Türkiye'nin işsiz sayısındaki artıştan daha fazla istihdamı var, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi. Bu, Türkiye'nin büyümesiyle oldu.

Gelecek aylarda açıklanacak, Türkiye 2022'yi yüzde 5'in üzerinde büyümeyle kapatacak. Dünyada Çin başta olmak üzere büyümesini sürdüren birkaç ülkeden biriyiz. Diğer ülkeler dökülüyor. Büyüme, Türkiye'nin milli gelirini, istihdamını, üretimini artırması demektir. Türkiye bunu başarıyla yaptığı için bu sorunu çözecek hale gelmiştir.

8 Eylül 1999 ve 2008'de yapılan düzenlemelerden belli şekillerde sonuçlar alınmaya başlanmış yani maksat belli ölçüde hasıl olmuş. Şunu demek istiyorum; şu anda emeklilikte yaşa takılanların yaş ortalaması 49,9. Artık 38, 42, 43 yaşında kimseyi emekli etmiyoruz. Bugün hemen emekli olacakların ağırlıklı ortalaması zaten 50 yaşın üzerinde.

Sayın Cumhurbaşkanımıza bir önceki toplantıda düzenlemeyi iki alternatife indirerek götürdüm. Geçen hafta da kararı verilmişti, son bir değerlendirme yapalım dedi. Dün son kez değerlendirildi ve Cumhurbaşkanımız düzenlemeyi açıkladı.

EYT ile ilgili henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yaptıkları müracaatlar geçerli değil. Yasal süreç tamamlanıp tanımlandıktan sonra yurttaşlarımız SGK'ye başvurularını yapacak. Bunu da e-Devlet üzerinden çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Bunun için de gerekli bütün hazırlıklar yapılıyor.

Sözleşmeli personelin kadroya geçmesi konusu bugün Meclis'te, Meclis'e intikal etti. Meclis'teki süreci işleyecek bundan sonra.

Onların çalışma haklarını elinden alan bir düzenleme vardı. Uygulama öyleydi. Başlangıçta öyle bir düzenleme yapılmıştı. O ortadan kalkacak. Onlar da diğer işçiler gibi rahatlıkla çalışacaklar ve emekli olacaklar. O çok ciddi bir sorundu.

Maliye Bakanımız ile bir formül üzerinde çalıştık. Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) bir destek verilerek bu desteğin doğrudan doğruya işçiye verilmesini önerdik. Başka şekilde kullanılabilir, işçiye yansımaz endişesiyle bunun doğrudan doğruya işçiye verilmesini önerdik.

Şu andaki mevzuatta emekli olan işçi tekrar çalıştığı zaman, SGK destek primi yüksek. Yeni işçi alsın çalıştırsın mantığıyla yapılmış. Ama işveren diyor ki 'Benim 15-20 yıllık bir ustamı atıp yerine acemi birini yetiştirmem, işin aksaması açısından problem.' Biz ona özel bir düzenleme yaptık. EYT'den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen işçiye özel 5 puan SGK destek primi indirimi yapacağız.

Kolay bir maliyet değil. 100 milyarın üzerinde bir maliyeti var. Ama bizim bütçe imkanlarımızın içerisinde karşılanabilecek bir maliyet. Türkiye'nin artan milli geliri içerisinde karşılanabilecek bir maliyet.

Enflasyon belli olduktan sonra memur maaşları belli olacak. Bizim oradaki prensibimiz açık. Memurlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenleme yapacağız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.