Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 14 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 4 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararları (9 Haziran 2023)

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/06/2023 tarihli toplantısında; aşağıdaki Doğal Gaz Tüketimine İlişkin Sistem Kullanım Bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Usul ve Esasların kabul edilerek Resmî Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine karar verilmiştir.

Doğal Gaz Tüketimine İlişkin Sistem Kullanım Bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar

MADDE 1- 5/5/2023 tarihli ve 32181 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğal Gaz Tüketimine İlişkin Sistem Kullanım Bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esasların 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“g) BOTAŞ: Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketini,”

“ğ) Gecikme zammı: 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammını,”

MADDE 2- Aynı Usul ve Esasların 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Dağıtım şirketi; bu Usul ve Esaslar dolayısıyla önceki ay veya aylar içerisinde katlandığı sistem kullanım bedellerini ve sistem kullanım bedellerine tekabül eden diğer tutarları, dağıtım şirketi yetkililerince onaylanmış icmal tablosuyla birlikte, takip eden ayın ilk 5 iş günü içerisinde Bakanlığa fatura eder ve bu bedel ve tutarların Bakanlık bütçesinden karşılanmasını talep eder.”

“(2) Bakanlık, dağıtım şirketi tarafından düzenlenen faturayı talep tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde dağıtım şirketinin banka hesabına aktarmak suretiyle ödeme gerçekleştirir. Bakanlığın dağıtım şirketinden ilave bilgi ve belge istemesi durumunda, bu fıkrada yer alan süre istenen bilgi ve belgelerin tamamlanmasından itibaren başlar.”

“(4) BOTAŞ tarafından dağıtım şirketi hakkında Bakanlığa bildirilen bu Usul ve Esaslara konu aylık kesinleşmiş doğal gaz tüketim miktarının, dağıtım şirketine yapılan ödemeye esas tüketim miktarından düşük olması halinde; tüketim miktarları arasındaki farkın faturada belirtilen sistem kullanım bedeli ile çarpılmasıyla bulunan fazla ödeme tutarı, ödeme tarihinden itibaren işletilecek gecikme zammı ile birlikte, ilgili şirketin bir sonraki dönem alacağından mahsup edilecek şekilde dağıtım şirketi tarafından sonraki dönem faturasında tenzil edilir.”

“(5) Bu maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen fazla ödemenin uygulama dönemi sonunda oluşması halinde, fazla ödeme tutarı ödeme tarihinden itibaren işletilecek gecikme zammı ile birlikte dağıtım şirketinden defaten tahsil edilir.”

MADDE 3- Aynı Usul ve Esasların 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “yasal faiziyle” ibaresi “ödeme tarihinden itibaren işletilecek gecikme zammı ile” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- (1) Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- (1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/06/2023 tarihli toplantısında; Opet Petrolcülük A.Ş.’nin; DEP/767-17/17138 sayılı depolama lisansı kapsamında Sultanköy Beldesi Tilkiçatağı mevkii Marmara Ereğlisi-Tekirdağ adresinde faaliyette bulunan Marmara Ereğlisi Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisine ilişkin depolama tarifesinin ekteki şekilde tadil edilerek onaylanmasına karar verilmiştir.

EK- Opet Petrolcülük A.Ş. - Marmara Ereğlisi Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi Depolama Tarifesi.

EPDK Onaylı Depolama Tarifesi

OPET PETROLCÜLÜK A.Ş.

Marmara Ereğlisi Tesisi

Lisansın Tarih ve Sayısı : 26.05.2006 - DEP/767-17/17138

Tesisin Adresi: Marmara Ereğlisi Sultanköy Beldesi, Tilki çatağı mevkii Marmara Ereğlisi / TEKİRDAĞ

Kapsam

MADDE 1- Bu tarife kapsamında aşağıda yer alan petrollere depolama hizmeti verilmesine ilişkin fiyatlandırma ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları kapsar;

Tesiste aşağıdaki petroller depolanacaktır.

Tarifeye konu hizmet, depolama hizmeti alan kişiye ait petrolün teslim alınması, tesiste depolanması ve hizmet alana veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişilere ait deniz ve kara araçlarına teslim edilmesini kapsar.

Teslim alma bedeli akaryakıt türleri için ekli fiyat listesine göre uygulanacaktır.

Tarife metodolojisi

MADDE 2- Tarifedeki hizmet bedelleri Arz - Talep esası baz alınarak oluşturulmuştur.

Hizmet bedelleri

MADDE 3- Hizmetlerin ifasında, ekli fiyat listesinde yer alan hizmet bedelleri uygulanır. Bedeller artırılamaz ve indirimlerde yer alan unsur haricinde indirim yapılamaz.

Fiyatlara KDV ayrıca eklenecektir.

İndirimler

MADDE 4- Hizmetlerin ifasında herhangi bir indirim uygulanmayacaktır.

Hadler

MADDE 5- Petrol Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere lisans sahibi, Depolanacak akaryakıt miktarı beyaz ürünlerde 5.000 m3/yıldan düşük ise talebi ret eder.

Teknik ve idari önlemler

MADDE 6- Kara araçları ile yapılan teslim alma ve teslim etme işlemleri, işgünleri ve mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Acil durumlarda, yazılı olarak talep edilmesi ve depocu tarafından kabul edilmesi halinde mesai saatleri dışında da hizmet verilebilir.

Hizmet alan veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişiler, tesisin işletme, teknik emniyet ve güvenlik kurallarına uymak zorundadırlar. Aksine hareket sonucu oluşacak zarar ve ziyan hizmet alan tarafından tazmin edilecektir.

Fire

MADDE 7- Depolamadan kaynaklanacak fireler depocu tarafından her yıl sonunda hizmet alanların kullanım oranlarına göre hesaplanacaktır. Bu miktar Gümrük Mevzuatı’nda belirtilen limitleri geçemeyecektir.

Ödeme koşulları

MADDE 8- Depocu, tesisinde verdiği hizmetlerin bedelini, hizmetin alındığı ayın son işgünü tarihi ile fatura edecektir. Hizmet alan, ödemeyi hizmet dönemini takip eden ayın 5. (beşinci) işgününe kadar depocunun bildireceği banka hesaplarına yatıracaktır.

Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari reeskont oranında gecikme faizi alınacaktır.

Hizmet bedeli faturasının ait olduğu ödeme gününü takip eden 5 (beş) işgünü içinde ödenmemesi durumunda, hizmetlere son verilecektir.

Mücbir sebepler

MADDE 9- Akaryakıt teslimini ve depolanmasını imkansızlaştıracak harp hali, isyan, sivil karışıklıklar, düşmanca hareketler ve bu neviden hadiseler, yangın, infilak gibi olaylar, deniz hadiseleri, boru hattı arızaları, ikmali etkileyecek derecede ve önceden görülemeyecek şekilde ortaya çıkan tesisteki onarım çalışmaları, sel, kasırga, heyelan ve zelzele vesair tabii afetler dolayısıyla depolama tesisinin, nakil araçlarının ve rafinerilerin çalışamayacak derecede hasar görmesi, grev, lokavt veya hükümetçe, resmi makamlarca veya mahkemelerce alınacak çalışma, işletme, alım-satım imkanlarını kısmen veya tamamen ortadan kaldıracak, tesisin mülkiyetini etkileyecek veya değiştirecek kararlar, ürün ikmali yapacak tarafların kontrolleri dışında cereyan eden, önceden görmelerine ve tedbir almalarına imkan bulunmayan hadiselerin vukuu halinde taraflar, taahhüt ettiği hizmeti yerine getirmemiş ve/veya geciktirmiş olmaktan sorumlu tutulmayacaklardır.

Diğer hükümler

MADDE 10- Talepler kapasite kısıtları dâhilinde ilk gelen ilk hizmet görür esasına göre karşılanır.

Hizmet alan, sadece kendi ihtiyacına yönelik hizmet alabilecek olup, üçüncü şahıslar adına hizmet alamayacaktır.

Bu tarife ekli fiyat listesi ile bir bütün olup, yapılabilecek zeyilnameler de bu tarifenin ayrılmaz parçası sayılacaktır.

EK- FİYAT LİSTESİ : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/06/20230609-4.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.