Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri öğretmen ÖSYM

Sözleşmeli Personelin Atanabilecekleri Kadroların Belirlenmesi (17 Şubat 2023)

Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen ve Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul imzalı resmi yazıda ''Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Merkez ve Taşra Teşkilatları ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlarda Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışmakta Olanların Atanabilecekleri Memur Kadrolarına Dair Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı 15 Şubat 2023 tarihli ve 32105 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

Buna göre; ilgili Cumhurbaşkanı Kararında, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun geçici 48'inci maddesi kapsamına giren sözleşmeli personelin ve kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışmakta olanların atanabilecekleri memur kadroları belirlenmiştir.

İlgili kadrolar belirlenirken sözleşmeli personelin pozisyon, eğitim durumu, İş Kanunu'na tabii olarak çalıştığı kurumda ifa ettiği mesleğine (4/C'den 4/B'ye geçen ve özelleştirme sonrası işçi pozisyonlarından 4/B'ye geçen personel için) göre değerlendirilme yapılmaması kamu hizmetinin verimliliği, kariyer, liyakat ve sınıflandırma ilkeleri dikkate alınmamıştır.

Nitekim 15 Şubat 2023 tarih ve 32105 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla belirlenen kadrolarda, yukarıda belirtilen hususların dikkate alınmadığı, çalışmanın 2011 ve 2013 yıllarındaki sözleşmeli personelin kadroya geçiş düzenlemesine esas alınan kadro ihdası cetveline göre yapıldığı görülmektedir. Diğer taraftan, 2011 ve 2013 yıllarında sözleşmeli personelin kadroya geçişi düzenlemesinde 4/C'ye tabii personelin kadroya geçişi söz konusu olmadığı için kadroya geçirilen sözleşmeli personelin 4/B statüsündeki pozisyonu dikkate alınmıştır.

Cumhurbaşkanı Kararı'na ekli (II) Sayılı Cetvelde öngörülen sözleşmeli personelin atanmasına ilişkin belirlenmiş memur kadrolarında;

a) Geçici personel statüsüne atanmadan önceki kurumlarında teknisyen ve benzeri pozisyonlarda orta derecede mesleki okul mezunu (endüstri meselek lisesi, teknik lise vb.) olarak istihdam edilen personel, geçici personel statüsünün kaldırılmasıyla birlikte ''idari destek görevlisi'' pozisyonuna atanmış, bu atamada da eğitim ve mesleki durumları dikkate alınmamıştır. Şimdi ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesine göre atamaları yapılırken aynı mağduriyet devam ettirilmiş, eğitim ve mesleki becerileri dikkate alınmamıştır.

b) Geçici personel statüsüne atanmadan önceki kurumlarında tekniker, mühendis, jeolog, hidrolog, fizikçi, kimyager, istatistikçi, matematikçi, avukat vb. unvana sahip personel, geçici personel statüsünün kaldırılmasıyla birlikte ''idari büro görevlisi'' pozisyonuna atanmış, bu atamada da eğitim ve mesleki durumları dikkate alınmamıştır. Şimdi de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesine göre atamaları yapılırken aynı mağduriyet devam ettirilmiş, eğitim durumları dikkate alınmamıştır.

c) Aşçı ve aşçı yardımcısı olarak görev yapan sözleşmeli personelin görev, sorumluluk ve mesleğe alım şartları aynı olmasına rağmen; aşçı unvanlı personelin ''aşçı'' kadrosuna; aşçı yardımcısı unvanlı personelin ''hizmetli'' kadrosuna geçici öngörülmüştür. Aşçı yardımcısı kadrosu ihdas edilmesi gerekirken gerekli düzenleme yapılmamıştır.

d) Soma ve Ermenek maden kazalarından sonra Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü birleştirilerek MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) kurulmuş ve Enerji Bakanlığı'na bağlı bir kurum haline getirilmiştir. Yer altı ve yer üstü maden kontrol hizmetlerinin yerine getirilebilmesi için belirli şartlarda tecrübe sahibi maden mühendisleri sözleşmeli olarak ''yer altı ve yer üstü maden uzmanı'' olarak istihdam edilmiştir. Şimdi ise getirilen düzenlemede emsal kadronun bulunmaması sebebiyle mühendis olarak kadroya geçirilmeleri mali haklarında kayıplara sebebiyet vermiştir. Bu hususlar dikkate alınarak yer altı ve yer üstü maden uzmanı kadrosu ihdas edilmesi gerekirken gerekli düzenleme yapılmamıştır.

Bu çerçevede, sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışmakta olanların atanacakları memur kadrolarının; sözleşmeli personel pozisyonuna esas aranan nitelikler, eğitim, mezuniyet ve meslek durumu dikkate alınarak yeniden belirlenmesi, yeni kadro ihdasının sağlanması ve uygun kadrolara atamasının yapılması hususunda gereğini bekler, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
Sözleşmeli Personel
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.