Öne Çıkanlar öğretmen Sağlık Bakanlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığı sözleşmeli personel

Güllaç Tarifleri (Cevizli, Çikolatalı, Kaymaklı, Fındıklı, Muhallebili, Şekersiz, Hurmalı, Fıstıklı, Meyveli)

Geleneksel Türk tatlısı olan Güllaç yapımında; mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker kullanılmaktadır. Güllaç, esas olarak ısıtılmış süt ve gül suyundan elde edilen sıcak karışımın güllaç yaprakları üzerine dökülmesi ve bu yaprakların orta katının ceviz ile döşenmesi ile yapılır. Şekerle kaynatılan sütün ılıdıktan sonra beyaz yapraklar üzerine teker teker dökülmesi ve orta katına ceviz, badem, fındık gibi tercihe göre yemişler yerleştirilmesiyle güllaç tatlısı hazır hale gelmektedir. Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde edilmektedir. Sizin için hazırladığımız güllaç tarifleri şöyle:

Güllaç İçin Malzemeler

12 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Üzeri için:

Toz Antep fıstığı
Kiraz şekerlemesi

Güllaç Nasıl Yapılır?

Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır. Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz. Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim. Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz. Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. 

Cevizli Güllaç İçin Malzemeler

100 gr güllaç yaprağı
3 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı gül suyu
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

Süslemek İçin:

Ceviz

Cevizli Güllaç Nasıl Yapılır?

Süt ve şekeri derin bir tencereye alıp kısık ateşte kaynatın. Şeker eridikten sonra sütü ılınmaya bırakın. Parmağınızı yakmayacak ısıya geldikten sonra güllaç yapraklarının yarısını teker teker süte batırıp geniş bir cam tepsiye dizin. Üzerine ceviz serpin ve kalan güllaç yapraklarının yarısını da süte batırarak kat kat tepsiye dizin. Kalan süte gülsuyunu ekleyip karıştırın ve güllacın üzerine gezdirin. Ceviz parçalarıyla süsleyip servis edin.

Çikolatalı Güllaç İçin Malzemeler

7 güllaç yaprağı
1 litre süt
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
80 gr çikolata

Arası için:

1 kase dövülmüş ceviz
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
40 gr iri parçalanmış çikolata

Üzeri için:

Toz antep fıstığı, parça çikolata, kiraz

Çikolatalı Güllaç Nasıl Yapılır?

Tencereye süt, şeker, kakao, vanilya ve çikolata alınır. Süt ısınıp çikolata eriyene kadar ocakta karıştırılır. 7 adet güllaç yaprağı mutfak makası ile 4 e bölünür. Büyük tepsi kullanacaksanız bölmenize gerek yok bütün koyabilirsiniz. Toplamda 3 güllaç yaprağı çikolatalı süt ile ıslatılıp üst üste dizilir. 3 adet tamamlandıktan sonra arasına ceviz, hindistan cevizi, iri parçalanmış çikolata serpilir. Kalan 4 güllaç aralarına çikolatalı süt dökülerek üst üste dizilip tatlı tamamlanır. 1 saat dinlendirilir. İstenilen şekilde süslenip dilimleir.

Kaymaklı Fındıklı Güllaç İçin Malzemeler

1 paket güllaç (Şokmarketler den aldım 300 gram 14 yapraktı)
2 litre tam yağlı süt
3 su bardağı şeker
1 paket kaymak 180-200 gr
2 paket vanilin
300 gram iri çekilmiş fındık (Ceviz, fıstık da olur)

Üzeri İçin:

Çilek
Toz antep fıstığı

Kaymaklı Fındıklı Güllaç Nasıl Yapılır?

Süt ile şekerimizi tenceremize alarak başlıyoruz. Parmağımızı hafif ısıracak şekilde ısıtıyoruz. Asla kaynatmıyoruz. Sıcağa yakın ılıklıktaki şekerli sütümüze vanilinleri karıştırarak ekleyip ocaktan alıyoruz. Kaymağımızı bir kaseye alıp ısıttığımız sütten 2 kepçe alarak çırpıyoruz. Kenarda bekletiyoruz. Güllaç yapraklarımızı sütle ıslatarak tepsimizin şekline göre yerleştiriyoruz. Yapraklarımızın yarısını aralarını sütle ıslatarak yerleştirdikten sonra iç malzememizi ekliyoruz. Kalan yapraklarımızı da aynı şekilde sütle ıslatarak yerleştiriyoruz. En üste önceden hazırladığımız kaymaklı karışımı gezdiriyoruz. Buzdolabında 1-2 saat dinlenmesi yeterlidir. Sütünü çeken güllacımızı süsleyip servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun.

Güllaç Sarma İçin Malzemeler

7 adet güllaç yaprağı
1 litre süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya

İçi için:

1 su bardağı dövülmüş fındık
Kaymak (olmasa da olur)

Güllaç Sarma Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz. Bir tencereye sütü ve şekeri alıp ocakta ısıtıyoruz. (sütü kaynatmıyoruz. Parmağımızı yakmayacak sıcaklıkta olması gerekiyor.) istediğimiz ısıya ulaşan sütü ocaktan alıp içerisine vanilya ekleyip karıştırıyoruz. Güllaç yapraklarını mutfak makası ile tam ortadan ikiye kesiyoruz. Bir tepsiye ya da büyük boy borcama şerbetimizden üç kepçe kadar döküyoruz. Her bir yaprağı tepsiye koyup üzerine bir kepçe daha şerbetten döküyoruz. (bu aşamada biraz hızlı olmamız gerekiyor) uzun olan kenarına biraz dövülmüş fındık ve arzuya bağlı biraz da kaymak koyup tıpkı gül böreği yapar gibi önce rulo yapıp sonra içe doğru kıvırıyoruz. Hazır olan güllaçları tepsiye diziyoruz. Bütün güllaçları yaptıktan sonra kalan şerbeti de üzerlerine gezdiriyoruz. İstediğiniz gibi süsleyip buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. İsterseniz aynı tarifi ceviz ile de yapabilirsiniz. Eğer süt yaparken soğursa ocakta tekrar ısıtıp devam edebilirsiniz.

Beyaz Çikolatalı Kupta Güllaç İçin Malzemeler

6 yaprak güllaç
1,5 litre süt
1 su bardağı şeker
65 gram beyaz çikolata (1 paket)
Fındık
Çilek

Beyaz Çikolatalı Kupta Güllaç Nasıl Yapılır?

İster kupta ister borcamda yapabilirsiniz. Sütü şeker ile kaynama noktasına getirin. Çikolatayı içinde eritip, kenara alın hafif ılınsın. Güllaç yapraklarını 5 kat ıslata ıslata dizin, fındık serpin. 3 kat daha ıslata ıslata dizin, çilek ilave edin ve 2 kat daha dizin. En son fındık serpip çekmeye bırakın. Afiyet olsun.

Muhallebili Güllaç İçin Malzemeler

Muhallebisi için:

1 lt süt
9 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1 poşet krem şanti
1 paket vanilya

Güllaç için:

10 adet güllaç yaprağı
1 litre süt
1, 5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya

Arası için:

1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

Muhallebili Güllaç Nasıl Yapılır?

Muhallebisi için tencereye süt, şeker, nişasta ve un alınır kaynayıp koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Koyulaşınca ocaktan alınıp vanilya eklenip karıştırılır. Ara ara karıştırarak ılıması sağlanır. Ilık muhallebiye 1 poşet toz krem şanti eklenerek güzelce karıştırılır. Güllaç için süt ve şeker tencereye alınıp şeker eriyene kadar ısıtılır. 1 paket vanilya eklenip karıştırılır. El yakmayacak sıcaklıkta olması gerekiyor. Güllaç yaprakları 4’e bölünerek kaba yerleştirilir. Üzerine bir kepçe süt gezdirilir. Yumuşaması için bir kaç saniye beklenir. Üzerine diğer güllaç yaprağı serilir. Ve yine süt gezdirilir. 5 yaprak bu şekilde tamamlandıktan sonra hazırlanan muhallebi gezdirilir. Muhallebinin üzerine ceviz serpilir. Kalan 5 yaprak güllaçta yine aynı şekilde aralarına süt gezdirilerek yerleştirilir. Üzeri streç ile kapatılarak 2-3 saat dolapta dinlendirilir, istenilen şekilde süslenerek dilimleyip servis edilir. Afiyet olsun.

Şekersiz Hurmalı Güllaç İçin Malzemeler

5-6 yaprak güllaç yaprağı
15 adet hurma
1 litre süt (yarım yağlı)
7-8 tam ceviz

Şekersiz Hurmalı Güllaç Nasıl Yapılır?

Hurmaları sıcak suda biraz yumuşatın (10 dakika kadar), yumuşayınca 1 bardak sütle blenderda pürüzsüz kıvama gelinceye kadar karıştırın. Kalan sütün içerisine ekleyip sütü el yakmayacak sıcaklığa gelinceye kadar ısıtın. Güllaç yapraklarını borcama tek kat dizip üzerine 1-2 kepçe kadar süt döküp sonra tekrar bir kat daha güllaç yaprağı dizin. 3 kat olunca dövülmüş ceviz içlerini bu kata serpiştirin ve daha sonra kalan güllaç yapraklarını da tekrar kat kat dizin. Kalan sütü üzerine dökün, buzdolabında 1-2 saat bekletin.

Güllaç (Osmanlı Usülde) İçin Malzemeler

250 gr güllaç
8 su bardağı süt
2. 5 su bardağı şeker
1 kase çekilmiş ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
2 yemek kaşığı gülsuyu(isteğe göre)

Üzeri için

Antep fıstığı, çilek

Güllaç (Osmanlı Usülde) Nasıl Yapılır?

İlk önce süt ve şekeri bir kaba koyup ocakta şeker eriyip sütün el yakmayacak ısısına gelince içine hindistan cevizini ve gül suyunu ekleyin. Servis yapacağınız yuvarlak veya dikdörtgen tepsiye bir yaprak güllaç koyup kepçe yardımı ile süt dökerek ıslatın. Bu şekilde güllaçların yarısına kadar devam edin. Orta kısmına gelince bol ceviz serpin ve tekrar kalan güllaç yapraklarını sütle ıslatarak devam edin. Bu şekilde yaklaşık iki saat bekledikten sonra üzerini Antep fıstığı ve çilekle süsleyin.

Fıstıklı Güllaç Sarma İçin Malzemeler

8 adet güllaç yaprağı
1 kg süt
1 su bardağı şeker
Fıstık

Fıstıklı Güllaç Sarma Nasıl Yapılır?

Süt ve şekeri bir tencereye alın ve ocakta ısıtın. Ilık olması yeterli. Bir güllaç yaprağını tepsiye serip ıslatın yumuşasın. İkiye katlayıp arasına fıstık serpin. Önce uzun şerit halinde katlayıp sonra içe doğru Gül gibi sarın. ( gül böreği şeklinde yapıyoruz) bütün yaprakları sardıktan sonra kalan sütü üzerine gezdirin. İsteğe bağlı içine fındık veya cevizde koyabilirsiniz damak zevkinize kalmış.

Meyveli Güllaç Dolama İçin Malzemeler

2 adet büyük güllaç yaprağı
1, 5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı bal
İsteğe göre gül suyu
Bir kaç damla vanilya özütü(varsa)
2-3 porsiyon meyve
1, 5 yemek kaşığı fındık kaşığı fındık veya ceviz parçacıkları

Meyveli Güllaç Dolama Nasıl Yapılır?

Meyveleri doğrayalım ve kenara alalım. Sütümüzü küçük sos tenceresinde ısıtalım. Ilık olunca bal ve varsa gül suyunu, vanilya özütünü ekleyip karıştıralım ve altını kapatalım. Güllaç yaprağından 1 tane geniş bir borcam veya tepsiye alalım üstüne kepçe yardımıyla süt karşımını dökelim. Ben silikonlu fırça ile her tarafına dağıttım daha çabuk oldu. Yumuşadıktan sonra bir kenarına meyve dilimlerinin yarısını ve fındık parçacıkların yarısını uzunlamasına yerleştirdim. En uçtan sona doğru sarmaya başladım. Bittikten sonra doladım. Diğer güllaç yaprağı için de aynısını yaptım. İkisini derin bir kaba alalım. Kalan sütü de üstüne aktaralım bir süre sonra çoğunu çekecektir. Buzdolabında en az 30 dk bekletelim. Servis tabağına aldıktan sonra süslemesini yapıp afiyetle tüketebiliriz.

Kaynak: Tarifler https://www.nefisyemektarifleri.com/ sitesinden alınmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.