Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK BİM A101 ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Doktora Sonrası Sözleşmeli Araştırmacı Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar

6/10/2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu Toplantısında kabul edilen “Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Doktora Sonrası Sözleşmeli Araştırmacı Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar” 19/12/2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

DEVLET YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA DOKTORA SONRASI SÖZLEŞMELİ ARAŞTIRMACI ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı, Devlet yükseköğretim kurumlarında doktora sonrası sözleşmeli araştırmacı istihdamına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 34 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Sözleşmeli Çalışma Başvuru ve Kabul Şartları

MADDE 3- (1) Devlet yükseköğretim kurumlarının uygulama ve araştırma merkezlerinde, araştırma enstitülerinde 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge, yenilik veya tasarım projelerinde görev alan ya da öğretim üyelerinin yürüttükleri bu nitelikteki projelere yardımcı olmak üzere, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi sonrasındaki yedi yıl içerisinde kalmak kaydıyla en fazla üç yıl süre ile giderleri özel bütçeden karşılanmak üzere sözleşmeli olarak doktora sonrası araştırmacı

istihdam edilebilir.

MADDE 4- (1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında doktora sonrası sözleşmeli araştırmacının çalıştırılması için, araştırmacının çalıştırılacağı ilgili akademik birimin gerekçeli talebi üzerine üniversite yönetim kurulu araştırmacının çalıştırılıp çalıştırılmayacağına ilişkin karar alır.

Üniversite yönetim kurulu araştırmacının çalıştırılmasına ilişkin karar alırken Yükseköğretim Kuruluna teklif edilecek brüt aylık sözleşme ücreti karşılığı gösterge rakamını da belirler. Brüt sözleşme ücreti karşılığı gösterge rakamı 60.000’i geçemez. Bu kapsamda istihdam edilecek araştırmacı sayısı üniversitenin dolu öğretim elemanı kadrosu sayısının %2’si ile sınırlıdır.

(2) Doktora sonrası sözleşmeli araştırmacı çalıştırma teklifleri, araştırmacının sözleşme başlangıç zamanından en az bir ay önce Rektörlüklerce Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir. Araştırmacı çalıştırma tekliflerinde araştırmacının; hangi projede ne amaçla çalıştırılacağı, lisans, yüksek lisans ve doktora veya eşdeğeri mezuniyet bilgileri, yabancı dil seviyesi, bilimsel çalışma, yayın ve projelerine ilişkin ayrıntılı bilgi ve belgeler de yer alır.

(3) Doktora sonrası araştırmacının çalıştırılmasının Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından uygun bulunması halinde tip sözleşmesi, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca araştırmacının brüt aylık ücreti karşılığı gösterge rakamı da belirlenerek yükseköğretim kurumlarına gönderilir.

(4) Doktora sonrası araştırmacının sözleşmesinin uzatılması da yukarıda belirtilen usul ve esaslara tabidir. Ancak sözleşme uzatma tekliflerinde ayrıca önceki sözleşme döneminde araştırmacının görev yaptığı proje veya projelere katkısı ile bu dönemde yaptığı bilimsel çalışma, yayın ve projelerine ilişkin bilgiler de Yükseköğretim Kuruluna gönderilir.

MADDE 5- (1) Doktora sonrası araştırmacılar, 2547 sayılı Kanunun Ek 46 ncı maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 25 inci maddesi kapsamında görevlendirilemezler. Söz konusu araştırmacılar, proje çalışmaları haricinde 1 hafta ve daha uzun süreli olarak görev yaptığı üniversite dışında görevlendirilemezler. Doktora sonrası araştırmacılara ders görevi verilmez.

MADDE 6- (1) Doktora sonrası araştırmacılar hakkında imzaladıkları tip sözleşme hükümleri uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

İstisna

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esaslar yürürlüğe girmeden önce 2547 sayılı Kanunun ek 34 üncü maddesi kapsamında doktora sonrası sözleşmeli araştırmacı olarak istihdam edilenler hakkında sözleşme süresince doktora sonrası sözleşmeli araştırmacı istihdamına ilişkin Yükseköğretim Genel Kurulunun 14.09.2017 tarihli toplantısında alınan karar ve karar ekindeki tip sözleşme hükümleri uygulanır. Bu kapsamda istihdam edilenlerin sözleşmesinin uzatılmasında ise bu Usul ve Esaslar uygulanır.

Yürürlükten Kaldırma

MADDE 7- (1) Doktora sonrası sözleşmeli araştırmacı istihdamına ilişkin Yükseköğretim Genel Kurulunun 14.09.2017 tarihli toplantısında alınan karar ve karar ekindeki tip sözleşme yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 8- (1) Bu Usul ve Esaslar, Yükseköğretim Kurulunun resmi internet sitesinde yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9- (1) Bu Usul ve Esasları Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.