Öne Çıkanlar Hakmar Express Koronavirüs A101 9 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Hazine ve Maliye Bakanlığı

Geylan'dan Üniversite Yerleştirmeleri Açıklaması

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ''Salgın döneminde yüz yüze eğitimin kesintiye uğramış olması başta olmak üzere, bir çok zorluktan dolayı son iki yılda öğrencilerimizde alt yapı ve hazır bulunuşluk anlamında ciddi bir eksiklik sözkonusu olmuştur. Bu durumda olan ve yüksek öğrenime devam etme arzusu taşıyan ancak baraj nedeniyle tercihte bulunamayan öğrencilerimizde de barajın düşürülmesi yönünde bir beklenti vardı.

Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı kararla TYT ve AYT baraj puanlarını kaldırdı. Hatırlanacağı üzere, puanlar geçen yıl da 10’ar puan indirilmişti. Aslında ivedilikle yapılması gereken; ÜNİVERSİTE PROGRAMLARININ KONTENJANLARININ, ÜLKENİN VE SEKTÖRLERİN İHTİYACINA GÖRE SINIRLANDIRILMASIDIR.

Bu yapılırsa TYT ve AYT’de baraj uygulamaya gerek kalmayacaktır zaten. Üniversite yerleştirmeleri puan sıralamasına göre yapılacağı için aslında doğal bir baraj getirilmiş olacaktır.
Nitelik tartışmaları bakımından değerlendirildiğinde, mevcut durumda önemli sayıda öğrencimizin yüksek öğrenimini açık öğretim üzerinden sürdürdüğü de bir vakıadır. 

Öte yandan bir çok üniversitemizde ön lisans/lisans düzeyinde yüzlerce bölümün kontenjanlarının boş kalıyor olmasının da büyük bir ekonomik kaynak israfı olduğunu gözden kaçırmamak lazımdır.

Ancak BARAJ TARTIŞMALARINDAN ÖNCE ASIL OLMASI GEREKEN; öğrenciler üniversite kapısına gelmeden, tabiri caiz ise araba devrilmeden yol gösterilerek çözüm üretilmesidir.

Bu itibarla;

Öğrencilerin tüm hayatının tek bir merkezi sınava göre tayin edilmesi yerine, öncelikle eğitimin her kademesinde öğrencilerin sağlıklı yönlendirilmesi sağlanmalıdır.Öğrenciler bilinçsiz ya da hedeflerinden uzak şekilde sadece üniversite okuyarak diploma sahibi olmak için motive edilmemeli, doğru bir stratejiyle yeteneğine, ilgisine, hedeflerine uygun şekilde yükseköğrenime yönlendirilmelidir. Bu süreçte de özellikle öğretmenin etkinliği artırılmalı, rehberlik hizmeti eksiksiz sunulmalıdır.

Yönlendirmenin yanı sıra kademeler arası geçişte sağlıklı ölçme değerlendirme yapılmalıdır. Bu değerlendirmeler, hem akademik yeterlilikleri ölçecek hem de öğrencinin ilgi ve yeteneklerini keşfedecek ve destekleyecek nitelikte olmalıdır.

Üniversitenin, istihdamın tek seçeneği olduğu algısını değiştirmek gereklidir. Bunun için mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek, öğrencilerin okullarını bitirince iş sahibi olmalarını sağlamak yani istihdam garantisi vermek, mesleki eğitimi nitelikli hale getirerek başarılı öğrencilerin mesleki okulları tercih etmesini sağlamak çok önemlidir.

Ayrıca meslek liselerinin binaları, ekipmanları ve alt yapısı bölgenin ve sektörlerin ihtiyacını karşılayacak düzeyde düzenlenmelidir.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
YKSTalip GeylanBaraj Puanı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.