Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK 14 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler BİM ŞOK 4 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

YÖK'den Ek 46'ncı Madde Yazısı

Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Topcuoğlu imzalı resmi yazıda ''bilindiği üzere yükseköğretim kurumları dışındaki araştırma altyapılarında, enstitülerde ve Ar-Ge merkezlerinde yoğun bilimsel araştırma ve teknik faaliyetler yürütülmektedir. Ar-Ge, yenilik veya tasarım tecrübesine sahip nitelikli araştırmacıların birikimlerinden yararlanabilmelerinin önünü açacak yasal düzenleme 2547 sayılı Kanuna ek 46'ncı madde olarak eklenmiş ve bu düzenleme uyarınca belirlenen ''Yükseköğretim Kurumları Dışında Çalışan Doktora Derecesine Sahip Türk Veya Yabancı Uyruklu Nitelikli Araştırmacıların Kısmi Zamanlı Görevlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar 24 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ülkemizdeki ve dünyadaki seçkin araştırma kuruluşlarında, enstitülerde, Ar-Ge merkezlerinde ve araştırma altyapılarında çalışan en az doktora unvanına sahip araştırmacıların bir yükseköğretim kurumunda kısmi zamanlı görevlendirilmesi, bu kimselerin proje ve araştırma tecrübelerini, yayın müktesebatını öğrenci ve akademik personel ile paylaşma ve tartışma makamına sahip olmalarının doğuracağı sinerji ve sonuçları, yeni gelişmeleri tetikleyecektir. Ayrıca, öğrencilerimize özel sektör bakış açısı kazandırılması, üniversite sanayi iş birliğinin artması mümkün olacaktır.

Bahsi geçen mevzuat düzenlemeleri, yükseköğretimin hedef odaklı uluslararasılaşma çalışmalarına da katkı sağlayacaktır. Uluslararası tanınırlığı olan yabancı yükseköğretim kurumlarında çalışan ve bilim dünyasının tanınmış Türk veya yabancı uyruklu öğretim üyeleri ve araştırmacılarının ülkemizdeki üniversitelerde çalışmaları teşvik edilecek ve kolaylaştırılacaktır.

Bu düzenlemeyle, üniversiteden sektöre doğru tek taraflı iş birliğinin sektör ve kamudan üniversiteye doğru olması gereken eksikliği de giderilerek çift taraflı bir iş birliğinin tesis edilmesi sağlanacaktır. Bu makamla nitelikli araştırmacılar üniversitelerimizde kısmi zamanlı görevlendirilebileceklerdir.

Bu uygulama ile üniversitelerde kısmi zamanlı çalışacak Türk ve yabancı araştırmacılar bilimsel araştırma ve uygulamada, Ar-Ge'de yenilik veya tasarım çalışmalarında, bilimsel araştırma projelerinde yürütücü araştırmacı olarak görev alabilecek, lisans veya lisansüstü seviyede ders verebilecek, lisans ve lisansüstü öğrenciler için danışmanlık yapabilecektir.

Ayrıca, bu uygulama ile görevlendirilecek nitelikli araştırmacıların bilimsel araştırma, yayın ve proje birikimleri ilişkilendirildikleri üniversite ile görünür hale gelecektir.

Üniversitelerimizin, öncelikli alanlarını, yetkinliklerini ve gelişme kaybetmek istediği alanları dikkate alarak yurt içi ve yurt dışındaki en az doktora unvanına sahip araştırmacılarla irtibat kurarak nitelikli araştırmacıları görevlendirmeleri önem arz etmektedir.

Başvurular iletilirken, 2547 sayılı Kanunun ek 46'ncı maddesi ile ''Yükseköğretim Kurumları Dışında Çalışan Doktora Derecesine Sahip Türk Veya Yabancı Uyruklu Nitelikli Araştırmacıların Kısmi Zamanlı Görevlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar''da belirtilen bilgi ve belgelere ilaveten araştırmacı adayına ait ayrıntılı özgeçmiş ve ekteki formun doldurularak Başkanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
YÖK
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.